2024. május 22. - Júlia, Rita

Az állatkert is szív a gázhiány miatt

Más budapesti közintézményekhez hasonlóan a Fővárosi Állat- és Növénykert is intézkedési tervet készített a földgázfogyasztás csökkentésére. Az állatok számára természetesen továbbra is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak, és a látogatói szolgáltatásokat
2009. január 11. vasárnap 15:34 - Hírextra
Az intézkedési terv alapelve az, hogy olyan módon kell csökkenteni a gázszükségletet, hogy a melegigényes állatok hő- és klimatikus igényeit továbbra is kielégítsék, és a közönség is ugyanúgy láthassa az Állatkert lakóit, mint más időszakokban. Az intézkedési terv egyes elemei azonnal, más elemei - a technikai megvalósítás lehetőségei szerint - néhány napon belül életbe lépnek - tájékoztatta az MTI-t Hanga Zoltán szóvivő.

Az intézkedési terv egyik fontos eleme a kifűtendő terek térfogatának csökkentése. Ennek jegyében leállítják az elefántok folyamatban lévő beszoktatását az új istállóba, ezáltal csak a régiben kell biztosítani az ormányosok számára szükséges hőmérsékletet. A Krokodilházban a kétemeletnyi magasságú állattartó tér felső részét fóliasátorral választják el az alsótól, így a krokodilok számára megfelelő hőmérséklet biztosításához kétharmaddal kevesebb légköbméternyi teret kell fűteni. A közönség a látogatótér alsó szintjének üvegfalán át továbbra is zavartalanul megszemlélheti az állatokat.

Egyes állatoknál a szükséges hőt alternatív módon biztosítják. A kisebb, terráriumi állatoknál a teljes légtér felfűtése helyett közvetlen fűtést biztosító eszközöket (infralámpa, elektromos talajfűtés stb.) állítanak be, illetve ezek arányát növelik. Az Elefántházban a gázkazánt alacsonyabb fokozatra állítják, a kieső hőmennyiséget pedig a termálvízzel feltöltött vízilómedence hőfokának emelésével ellensúlyozzák.

Egyes létesítményeknél a belső terek hőmérsékletét is csökkentik, így az irodákban 2-3 Celsius-fokkal lejjebb veszik a hőszabályozó berendezéseken beállított értéket. További megtakarítást várnak egyes tevékenységek (pl. a takarmánykonyhában való főzés) átszervezésétől, illetve a folyamatban lévő állatház felújítások egyes műveleteinek átütemezésétől is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert egy évben valamivel több mint háromnegyed-millió köbméter földgázt használ fel, 2008-ban egészen pontosan 818 ezer köbmétert. Ez 900-950 átlagos lakás földgázfogyasztásának felel meg. A gázszámla tavaly 73 millió forint volt. A földgáz felhasználás nagy részét a fűtés teszi ki, így a fogyasztásban jelentős különbség mutatkozik a téli és a nyári hónapok között. Az Állatkertben 42 fűtött épület, állatház és egyéb létesítmény van, ezek közül kettő, a Pálmaház és a Szavanna-istálló légtere meghaladja a tízezer köbmétert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását