2024. május 2. - Zsigmond

360 ezer euróval támogatják a magyarországi németeket

Háromszázhatvanezer eurós támogatást nyújt 2009-ben a magyarországi németeknek Németország - jelentette be Christoph Bergner, a német belügyminisztérium parlamenti titkára, a szövetségi kormány kisebbségügyi megbízottja, valamint Heinek Ottó, a Magyarorsz
2009. január 10. szombat 20:53 - Hírextra

A támogatás három alapvető céljáról és köréről tárgyaltak szombaton Budapesten, a magyarországi német önkormányzatok napján, amelyet tizenharmadik alkalommal rendeznek meg, a kisebbségi önkormányzatok alakulásának évfordulóján.


A német belügyminisztérium a magyarországi német kötődésű fiatalok identitását megerősítő projekteket, ifjúsági szervezetek programjait, valamint ifjúsági klubok berendezéseinek fejlesztését is támogatja.


Az egyik legfontosabb terület a humanitárius segítség, a magyarországi németek által lakott települések idősellátásának, például idősotthonának támogatása - mondta Heinek Ottó. Ennek keretében - egyebek mellett - települések, kistérségek számára mikrobuszokat biztosítanak, amelyek segítik az idősellátást például az ételkihordásban, a gyógyszerbeszerzésben. Mindez természetesen előnyös az adott település, kistérség minden lakója számára.


A két tárgyaló fél megegyezett abban, hogy támogatják a közösségformáló, közösségerősítő projekteket is, azaz Németország segítséget nyújt a civil szervezetek programjaihoz, támogatja a továbbképzéseket, a tanfolyamokat.


Christoph Bergner a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szeretnének nagyobb hangsúlyt adni a kétnyelvűség támogatásának, a kulturális identitás megőrzésének. Ezt a magyarországi németek üdvözlik, mivel számukra is ezek a legfontosabb garanciái a kisebbségként való fennmaradásnak.
A magyarországi németség létszáma a 2001-es népszámlálás szerint 120 ezer volt - mondta Heinek Ottó. Hozzátette: különböző becslések vannak a magyarországi németek valós létszámával kapcsolatban, de az ő véleménye szerint kétszázezerre tehető a Magyarországon élő német kötődésű emberek száma.


A magyarországi német önkormányzatok napján - a Budapest Kongresszusi Központban rendezendő gálaesten - adják át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését, az Arany Érdemtűt Krix Györgynek, a Budapesti Német Kulturális Egyesület alapító tagjának, Georg Richternek a magyarországi németek származását kutató munkái elismeréseként, valamint Wild Katalinnak, akinek a kezdeményezésére létrejött a Pécsi Tudományegyetemen az önálló német nemzetiségi szak. A gálaesten átadják a magyarországi német középiskolásoknak - kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségük ápolásában végzett munkájuk elismeréseként - odaítélhető Valeria Koch-díjat is, amelyet ezúttal a leányvári Gáspár Kinga érdemelt ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását