2024. április 24. - György

Percről percre a gázkrízisről

Szükség esetén a rendszerirányító Földgázszállító Zrt. szerda reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután szerdán az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a Közlekedési, Hí
2009. január 7. szerda 11:17 - Hírextra
21:10 Rendkívüli tanítási szünet

Rendkívüli tanítási szünetet rendelt el január 9. és 16. között a nagykállói önkormányzati képviselő-testület a város iskoláiban szerdai ülésén - közölte Juhász Zoltán, a Nyíregyházával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település MDF-es polgármestere az MTI-vel.

Az iskolai szünetet a gázellátás nehézségeire tekintettel rendelte el a helyhatóság, mert a bizonytalan helyzetben nem lehet garantálni a megfelelő fűtést az oktatási intézményekben - mondta az önkormányzati vezető.

Hozzátette: az esetlegesen várható gáznyomás-csökkenés a fűtési berendezéseket is károsíthatja, amit mindenképpen szeretnének elkerülni a nagy hidegben.

Juhász Zoltán közölte: a tanítási szünet elrendelésével a nagykállói önkormányzat mintegy ötmillió forint fűtési költséget takarít meg, s emellett hozzájárul a gázfelhasználás országos mérsékléséhez is.

A nagykállói polgármester szerint hasonló intézkedésre lenne szükség az ország valamennyi iskolájában.

Török László, a nyírségi város jegyzője arról tájékoztatott, hogy Nagykállóban egy önkormányzati fenntartású általános iskolát és két középiskolát érint a tanítási szünet, ahová kétezer diák jár. Emellett szolgáltatási szünet lesz település művelődési központjában és könyvtárában is.

20:50 Nem adunk gázt a szerbeknek

Magyarország saját ellátási gondjai miatt nem ad kölcsön gázt Szerbiának - nyilatkozta szerdán Újvidéken a szerb állami gázellátó vállalat vezetője, miután hazatért a magyar fővárosból. Dusan Bajatovic, a Srbijagas vezérigazgatója azért utazott Budapestre, hogy az országának nyújtandó segítségről tárgyaljon. Szerbia napi 10 millió köbméteres gázfogyasztásának mintegy 95 százalékát eddig az Ukrajnán és Magyarországon keresztül érkező orosz gáz fedezte, de a szállítás kedd délután óta szünetel. Bajatovic arra kapott csak ígéretet, hogy mihelyt megszületik az orosz-ukrán megállapodás, Magyarország azonnal gázt küld Szerbiába akkor is, ha a gázáram valójában még nem is indult el.

19:38 Veszélyes bezárni az ajtókat

Veszélyes és szabályellenes az irodaházak, bevásárlóközpontok kijáratai számának csökkentése a fűtési kiadások visszafogására - közölte Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője szerdán az MTI-vel.

A szóvivő erről azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy tapasztalataik szerint így is próbálnak takarékoskodni egyes bevásárlóközpontok, irodaházak.

Az ajtók áteresztő-képességének csökkentése veszélyt jelent a bent lévőkre, mert egy esetleges kiürítés során kevesebb ember tudja elhagyni az épületet. Emiatt ez a gyakorlat szabályellenes is, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatba ütközik - mondta.

Hozzátette: ha egy tűzvédelmi ellenőrzés során ilyen megoldással találkoznak, akkor szabálysértési eljárást indíthatnak, több százezer forintos tűzvédelmi bírságot is kiszabhatnak.

A szóvivő elképzelhetőnek tart egy olyan megoldást, hogy a bezárt ajtó mellé biztonsági őrt állítanak, aki vészjelzés esetén megnyithatja a lezárt ajtókat.

A WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője az MTI-nek szerdán délután azt mondta: a gázkorlátozás miatt szerdán éjféltől a normál 140-150 köbméteres óránkénti gázfogyasztást 40-50 köbméterre fogják vissza. Emiatt a többi között 26-ről 20 Celsius fokra csökkentik a belső hőmérsékletet, lezárnak néhány bejáratot, hogy kevésbé hűljön az épület, illetve a szellőztetőkben a beszívott friss levegőt csak a kimenő használt levegővel melegítik.

18:08 Nem dolgozunk szombaton

Mégsem lesz munkanap január 10-e, szombat - így döntött a miniszterelnök kezdeményezésére az Országos Érdekegyeztető Tanács szerdán.

Daróczi Dávid elmondta: a javaslatot az energiaügyekért felelős miniszter tolmácsolta az OÉT ülésén, amelyen a munkaadói és a munkavállalói oldal is egyetértett a felvetéssel.

A miniszterelnök a javaslatát azzal indokolta, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint péntek és szombat is az egyik leghidegebb nap lesz ezen a télen, s ez a szokásosnál magasabb gázfelhasználást eredményezhet - tette hozzá.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az OÉT-en mind a három oldal egyetértett azzal, hogy ez a döntés szavatolhatja leginkább a gázellátás biztonságát.

Január 10-e így pihenőnap lesz, helyette március 28-án lesz munkanap.

17:36
A Gazprom leállítja a tranzitot Ukrajnán át

A Gazprom szerda délután közleményben tudatta, hogy központi diszpécser szolgálata elrendelte a tranzitszállítás leállítását Ukrajna felé, mert az arra küldött gáz nem éri el az európai fogyasztókat.

17:09 Az EU hétfőn tárgyal

Az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei hétfőn Brüsszelben találkoznak, hogy megtárgyalják az orosz-ukrán gázvita hatását az Európai Unióra. A találkozót Csehország, az EU soros elnöke, kezdeményezte - jelentette be Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerdán Prágában, azt követően tárgyalt José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Topolánek megjegyezte: ha Moszkva és Kijev nem lenne hajlandó a megállapodásra, akkor számolnia kell az Európai Unió határozottabb fellépésével. Erről azonban nem volt hajlandó részleteket elárulni. Barroso elmondta: az Európai Bizottság támogatja az energetikai miniszterek rendkívüli tanácskozásának összehívását.

16:47 Nem nyilvánosak a szerződések

A magyarországi gázszállításra vonatkozó megállapodások nem államközi, hanem magánjogi szerződések, melyek tartalma nem nyilvános, így csak a szerződő felek tudhatják pontosan, milyen jogi lépésekre van lehetőség a szolgáltatás elmaradása esetén - mondta Kende Tamás nemzetközi jogász az MTI érdeklődésére szerdán.

Az eladó és a vevők között szerződések jöttek létre a gáz szállítására, azaz adásvételére, másrészt pedig az eladó és az ukrán gázmonopólium között a tranzitra, azaz átengedésre. Ezek a szerződések két évtizede még jobbára államköziek voltak, azóta azonban már zömmel magánfelek közötti szerződések vannak - mondta a szakember.

Miután a szerződések pontos tartalmát kívülállók nem ismerik, nem lehet tudni, hogy milyen kimentő okok szerepelnek az adásvételi megállapodásokban arra az esetre, ha nem jön a gáz.

Ilyen lehet például a természeti katasztrófa, de ilyen lehet az az eset is, ha a tranzit ország nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit. A tranzit szolgáltatásról azonban valószínűleg csak az orosz és az ukrán fél között van szerződés. Sajtóhírek szerint a felek már egy Stockholmban székelő választott bíróság előtt keresik az igazukat - tette hozzá.

Annyi tudható, részben zajlik egy árvita arról, hogy a orosz Gazprom 2009-ben mennyiért adja ukrán partnerének a gázt. Ez éves ár, azaz erről minden évben újra és újra tárgyalnak a felek. Másfelől az ukrán partner szeretné emelni a tranzitszolgáltatás ellenértékét, amely azonban nem éves díjszabású - mondta a Kende Tamás.

1994-ben Oroszország, Ukrajna, Magyarország és még számos más közép-európai ország részvételével államközi szerződés formájában létrejött az Energia Charta Egyezmény. Ez a nemzetközi dokumentum a tranzittal kapcsolatban is részletes szabályokat tartalmaz, és kimondja, hogy amennyiben ezzel kapcsolatban jogvita van a felek között, annak bírósági eldöntéséig a gázszállítás nem korlátozható. A kérdés ezek után már csak az, hogy jelen esetben az ukrán vagy az orosz fél korlátozza-e a gázszállítást - fejtette ki a szakember.

16:43 Sólyom javaslata

Megbeszélést javasolt a magyar és az ukrán energiaügyi miniszter között Sólyom László köztársasági elnök Viktor Juscsenko ukrán államfőnek küldött levelében szerdán - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Sólyom László köztársasági elnök levelében azt javasolta, hogy a magyar-ukrán államfői találkozó napirendjére vegyék fel az energetikai kérdéseket, és felkérte Molnár Csaba energiaügyi minisztert, hogy vegyen részt a találkozón, és folytasson megbeszélést ukrán kollégájával - írták.

Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén elmondta: folyik Sólyom László magyar köztársasági elnök és Viktor Juscsenko ukrán elnök január 12-i magyarországi találkozójának előkészítése.


16:31 További korlátozások

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő cégek vezérigazgatóival és az önkormányzati intézményekkel kapcsolatot tartó hivatali ügyosztályvezetőkkel egyeztet csütörtök reggel Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a gázkorlátozással összefüggő kérdésekről, teendőkről - tudta meg az MTI szerdán városházi forrásokból. A korlátozás következő szintje már érinti a plázákat is.

Tájékoztatásuk szerint e megbeszélésre már azt követően kerülhet sor, hogy várhatóan még szerdán kiterjesztik a gázkorlátozást az úgynevezett harmadik fokozatra, az abban érintett szervezetekre. Várható az is, hogy csütörtökön megjelenik az az új szabályozás, ami szerint a jelenlegi ötnél több kategóriába sorolják a gázfogyasztókat. 

A gázkorlátozás harmadik szintje egyebek közt a plázákat és a szolgáltató központokat is érinti. A kulturális intézményekre, a színházakra, a könyvtárakra még nem vonatkozik, azok jelenleg a negyedik kategóriába tartoznak, az iskolák és az egészségügyi intézmények pedig a lakossághoz hasonlóan ötödik kategóriásak. 


A főpolgármesteri hivatalban szerdán délután Hagyó Miklós által összehívott megbeszélésen az MTI információi szerint arról is szó esett, hogy létrehoznak egy operatív csoportot, amely a gázkorlátozásban érintett intézményeknél, szervezeteknél azonnal elvégzi a víztelenítéseket. E nélkül ugyanis komoly károk keletkeznének az adott intézmény, cég energiaellátó rendszerében.



16:06 Bezár a Tesco?

A gázkorlátozás ugyan még nem vonatkozik minden kereskedelmi szolgáltatókra, de a korlátozási sorrend hármas kategóriájába tartozó cégek is foglalkoznak már azzal, hogy hogyan kezelhetnének egy esetlegesen rájuk is vonatkozó intézkedést. Hackl Mónika, a Tesco Magyarország szóvivője elmondta: szakembereik dolgoznak azon, hogy ha a vállalatnál is vissza kell fogni a gázfogyasztást, hogyan tudnak takarékoskodni. Tervet készítenek arra, hogy ha szükséges, melyik kisebb áruházakat és milyen sorrendben zárjanak be átmenetileg. A Tesco Magyarországon 142 áruházat üzemeltet, ebből 89 hipermarket.

15:42 Szerbiának kell a gázunk

Szerbia biztosnak tekinthető gázmennyiséget szeretne kapni kölcsönbe Magyarországtól - nyilatkozta a szerb állami gázellátó vállalat vezetője a magyar fővárosból. Dusan Bajatovic, a Srbijagas vezérigazgatója azért utazott Budapestre, hogy magyar vezetőkkel - reményei szerint akár a legmagasabb szinten is - Szerbia gázellátási gondjairól tárgyaljon. A balkáni országba kedd óta nem érkezik orosz gáz, pedig abból kellene fedezni a fogyasztás több mint kilencven százalékát. Szerbia egyetlen gázellátási útvonala Ukrajnán és Magyarországon keresztül halad.

15:40 Csehország fenyeget

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerdán figyelmeztette Oroszországot: az Európai Unió határozottabb álláspontot fogalmaz meg az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban, amennyiben csütörtökig nem újulnak fel az orosz gázszállítások az európai országokba. A cseh kormányfő, mint az Európai Unió soros elnöke, erről szerdán Prágában beszélt újságírók előtt.

"Amennyiben holnapig (csütörtökig) nem újul fel a gázszolgáltatás, az európai elnökség és az Európai Unió részéről erősebb intervencióra lesz szükség" - mondta Topolánek újságíróknak. A cseh miniszterelnök elmondta: a témát megvitatja a cseh kormány és az Európai Bizottság, és várható, hogy közös nyilatkozatot adnak ki.


15:32 London szerint nem tartható a gázstop

Londoni szakelemzők szerint Oroszországra és Ukrajnára hamarosan olyan nyomás nehezedik a felhasználók részéről, hogy néhány napnál tovább nem tarthat a jelenlegi, csaknem teljes gázszállítási stop. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott helyzetelemzése kiemeli: az évről évre visszatérő orosz-ukrán földgázviták történetében most először fordult elő, hogy szinte teljes mértékben leállt a gáztranzit. Ebben a helyzetben az EU-nak nincs más választása, mint a közvetítés a vitában.

Az államtitkár közlése szerint 500 millió köbméter a készlet nagysága. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a napi kivétel nagyságának technikai korlátai vannak.

A magyar gázkitermelés jelenleg napi 8 millió köbméter, ám a Mol arra törekszik, hogy ez rövid időn belül 9 millió köbméterre nőjön - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerdán a külügyi bizottság ülésén.

Hozzátette: az 500 millió köbméteres stratégiai készletből naponta mintegy 3 millió köbméter használható fel, mivel még nem készült el minden szükséges beruházás ahhoz, hogy ennél nagyobb mennyiséget vehessenek ki belőle.
Hernádi Zsolt úgy vélte, hosszabb távon a gáztárolókból kivehető mennyiség is csökken, mivel kisebb gázmennyiség mellett visszaesik a nyomás és ez technológiailag behatárolja a kivehető köbmétereket.

14.35 Kóka az orosz befolyás megtartásáról beszél

A gázszállítás leállításának valódi célja Oroszország befolyásának megőrzése a volt szovjet térségben - mondta szerdán az MTI-nek Kóka János. Az Országgyűlés Nabucco-bizottságának szabad demokrata elnöke egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy Európa három éve tudja: ha kell, Vlagyimir Putyin beveti az energiafegyvert, de mégsem készült fel erre.

Kóka János úgy fogalmazott, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus valójában nem a gázról, de még csak nem is a pénzről, hanem a hatalomról szól. Az SZDSZ frakcióvezetőjének véleménye szerint a jelenlegi helyzetben a gáz csak eszköz, a valódi cél Oroszország befolyásának megőrzése.

Emlékeztetett rá, hogy az ellátási zavarok egyaránt sújtják az osztrákokat, lengyeleket, de még a svédeket is. Vannak, akik még nálunk is rosszabbul jártak: Szlovákiában energiaügyi szükségállapotot vezettek be, Szarajevóban már a lakossági fűtést is korlátozni kellett - tette hozzá. Véleménye szerint a 10 millió magyar és a 100 millió kelet-európai valójában mégis csak egy konfliktus mellékszereplője, áldozata.

Kóka János azt mondta, hogy Szófia, Budapest és Pozsony most azért kap kevesebb gázt, mert Ukrajna és más országok Európa és a NATO felé orientálódnak. Ez pedig ellentétes Moszkva szándékaival. Emlékeztetett rá, hogy tavaly nyáron Oroszország Grúziában bebizonyította: "ha kell, akár tankokat is bevet politikai érdekei védelmében".

A Nabucco-bizottság elnöke szerint most ugyanennek a küzdelemnek lehetünk a szemtanúi Ukrajnában. Úgy fogalmazott, hogy "az orosz repülők ezúttal nem bombáznak, a tankok nem dübörögnek". Ezúttal "csupán" a gázcsapot zárták el a legnagyobb tél közepén, és Oroszország az érvényben lévő szerződések ellenére sem szállít gázt.

Kóka János megjegyezte, hogy eközben nem szabad elfelejteni Európa felelősségét sem. Felhívta a figyelmet arra, az Európai Unió évtizedek óta tudja, hogy a kontinens országai ki vannak szolgáltatva az orosz energiának, és 2006-ban mindenki láthatta, hogy Putyin habozás nélkül beveti az energiafegyvert.

A politikus elmondta, akkor is elzárták a gázcsapot, akkor is voltak ellátási nehézségeink a tél közepén. Világossá vált, hogy nem függhetünk egyoldalúan az orosz energiamonopóliumtól. Azóta mégis alig történt valami, a Nabucco-gázvezeték ügyében is alig van érdemi előrehaladás
Emlékeztetett rá, hogy a Nabucco-projekt 7-8 milliárd euróra becsült költsége öt év alatt az EU költségvetés körülbelül 1%-a lenne, hiszen az unió idei büdzséje 119 milliárd euró. Hozzátette, hogy ez sem kifizetés, hanem jól megtérülő befektetés, pénzügyi garancia lenne.

Kóka János azt mondta, hogy a Nabucco-gázvezeték ügyében eddig is ötpárti egyetértést lehetett tapasztalni Magyarországon, amire a továbbiakban is égető szükség lesz. Hozzátette: a Nabucco építésének haladéktalan megkezdését kezdeményezi, ezért január 22-ére összehívta a Nabucco eseti bizottságot, illetve az EU érintett tagállamaihoz fordul, hogy azok vegyék saját kézbe a gázvezeték megépítését, és állítsanak fel EU-szintű Nabucco-bizottságot.


14.20 Gyurcsány: a lakosság nem szenvedhet hiányt

Gyurcsány Ferenc azért kérte szerda reggel az energiaügyekért felelős minisztertől, hogy intézkedjen a stratégiai gáztartalékok felszabadításáról, hogy műszaki-technikai probléma esetén se következhessen be olyan helyzet, amelyben a lakosságnak vagy közüzemnek gázellátási gondja van. A miniszterelnök erről az MR1-Kossuth Rádió déli hírműsorában beszélt.

A kormányfő elmondta azt is, hogy Magyarország Európában a harmadik-negyedik helyet foglalja el a tárolt gáz mennyiségét illetően. Hozzátette: most összesen napi 70 millió köbméter körüli gázmennyiségre van szüksége az országnak, amit nagyjából fedezni tudnak, de a probléma az, hogy egy időben mennyit lehet kivenni a tartalékokból.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ezek műszaki és nem mennyiségi problémák. A lakosságnak és a közüzemeknek nagyjából 40 millió köbméter gázra van szükségük naponta, ezt reményeink szerint a legrosszabb esetben is tudjuk biztosítani - közölte a kormányfő.

Kitért arra, hogy a lakosság számára akár tavaszig elegendőek a meglévő készletek. angsúlyozta ugyanakkor: az is feladatuk, hogy az üzemeknek tudjanak gázt adni, mert akkor lehet dolgozni, akkor van munka, akkor van bér.

Gyurcsány Ferenc szerdai blogbejegyzésében is a gázvitával foglalkozott.Felidézte, hogy évekkel ezelőtt a politikai szereplők sokat vitatkoztak arról, kell-e ennyi tartaléktároló. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi ellenzék nem támogatta a kormányt, hogy tározókat építsen, és annak költségeit megjelenítse az árakban is.

Ma már világos, hogy miért kellett tározókat építeni - írta blogjában a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: "aki csak rövid távra gondol, az nem egyszer árt hazájának, és ami ma népszerű, az holnap önveszélyes lehet".

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint az európai együttműködés a jóhiszemű partnerségre épül, amelybe nehezen fér bele, hogy több ország polgárai attól félnek, mikor hűl ki lakásuk, mikor áll le a vállalat, ahol dolgoznak. Mi közük van nekik Moszkva és Kijev vitájához? - tette fel a kérdést.
A kormányfő úgy látja, mindegy, hogy Oroszországnak, vagy Ukrajnának van igaza, elfogadhatatlan, hogy a vitájuk ennyi országra kihat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását