2024. április 25. - Márk

Veszélyben a cigányok

Tizenkét pályázó közül kettőnek ítélt támogatást az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) romatelepek felszámolásához; nem kapott támogatást a Tolna megyei Gyulaj sem; a pályázó konzorcium tanácsadója szerint az ott élő romáknak önállóan nincs esél
2009. január 6. kedd 18:50 - Hírextra
Naszvadi Balázs az MTI-nek elmondta: tizenkét roma család számára vásároltak volna házat a községben, nyolcét pedig felújították volna, javítva ezzel ötven ember lakáskörülményein. Emellett a mintegy kétszázmillió forintos, másfél éves programban képzés, munkába helyezés és a településkép javítása is szerepelt.

A szakember hozzátette: Gyulajon a Kossuth utcában a házak többsége lakhatásra alkalmatlan, fürdőszoba, fűtés nincsen bennük, szerkezetük olyan, hogy néhány éven belül életveszélyesek lesznek. Itt tömörülnek azok a családok, akik az elmúlt egy évtizedben "szocpollal" tudtak házat venni, vagy egyszerűen elhagyott házakba költöztek be. Őket hajléktalannak lehet tekinteni, egyszerű lakásbitorlók voltak - mondta.

Naszvadi Balázs szerint ha a pályázatot benyújtó konzorcium nem jut forráshoz, akkor nem csak a romák körében, hanem az egész faluban kritikus helyzet alakulhat ki. Gyakorlatilag az egész település szegregáltnak tekinthető, az iskolán és a gyulaji erdőn kívül más értéke nincs. Gyulaj a dombóvári kistérségben peremtelepülés - tette hozzá a tanácsadó.

Dobos Károlynénak, az 1020 fős község polgármesterének becslése szerint a faluban élők fele, az iskolában tanulók nyolcvan százaléka roma származású. Miután az önkormányzat forráshiányos, csak pályázatok révén oldhatják meg a romák problémáját.

"Két családról is tudok, akikre majdnem rádől a ház, de az önkormányzatnak nincs olyan lakása, amit oda tudnánk adni" - jellemezte a helyzetet.

Az OFA 2008. december 29-én tette közzé az úgynevezett Telepes 2008 program második körére beérkezett pályázatok bírálatának eredményét. A szervezet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókaza és a Heves megyei Sirok községben közel 60, illetve 50 milliós programot támogat, egy-egy Zalaszentjakabon és Zalamerenyén, Abaújszántón, Füzérradványon, illetve Szalonnán tervezett program átdolgozását javasolta. Az elutasított pályázatok között Tiszavasvári, Tiszabecs, Tornanádaska, Szemere és Gyulaj szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását