2024. április 26. - Ervin

Védik az államfőt

Ha az államfő meggyőződik egy törvény alkotmányellenességéről, akkor azt nem írhatja alá, hanem köteles az Alkotmánybírósághoz fordulni - mondta Wéber Ferenc az MTI megkeresésére. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtófőnöke Gyurcsány Ferenc minisztere
2009. január 6. kedd 17:36 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc szerint úgy tűnik, mintha a köztársasági elnök - aki nem írta alá a távoltartásról szóló törvényt - "a családot fenyegető, bántalmazó vagy rettegésben tartó férj jogait erősebbnek tartaná, mint azokét, akiket fenyeget, bántalmaz vagy rettegésben tart". A kormányfő blogjában kitért arra is: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítése beavatkozás abba a szabadságba, amely minden polgárt megillet.

Wéber Ferenc közölte: a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz írt indítványában is leszögezte, hogy az alkotmányból és nemzetközi kötelezettségeinkből is fakadó célkitűzés a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépés.

Ennek során azonban - folytatta - az Országgyűlésnek olyan törvényt kell alkotnia, amely alkalmazható, és megfelel az alkotmányosság követelményeinek. Ez a törvény azonban nem ilyen - szögezte le.

A köztársasági elnök mérlegelése során mindig az alkotmányosság áll szemben az alkotmányellenességgel. Ha az államfő meggyőződik egy törvény alkotmányellenességéről, akkor azt nem írhatja alá, hanem köteles az Alkotmánybírósághoz fordulni - emelte ki a sajtófőnök.

Wéber Ferenc hangsúlyozta: Sólyom László már az Alkotmánybíróság elnökeként is mindig a szabadságjogok pártján állt, ezért különösen érthetetlen Gyurcsány Ferenc állítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását