2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ritka művek leporolva

Mozart gyermekkori művei csendülnek fel Rost Andrea és Rolla János Kossuth-díjas előadóművészek, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek előadásában csütörtökön a Zeneakadémián, az Alma Mater sorozat első idei koncertjén.
2009. január 5. hétfő 12:20 - Hírextra
Az est Mozart első operája, a Bastien és Bastienne című pásztorjáték nyitányával kezdődik, ezt követően hangzik el a ritkán játszott D-dúr, G-dúr és végül a B-dúr zongoraverseny. Ezek annak a sorozatnak darabjai, melyeket Mozart gyermekkorában más szerzők művei alapján írt - tájékoztatta az intézmény sajtóügynöksége útján hétfőn az MTI-t.

A zongoraversenyek szólistái a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályának növendékei: Boros Tekla, Váradi László és a 12 éves Harry Rylance, aki családjával együtt azért költözött Új-Zélandról Budapestre, hogy Magyarországon, magyar tanároktól tanulhasson zenét - olvasható az összegzésben.

Az est egyik vendégművésze Rost Andrea, a Zeneakadémia egykori növendéke, aki két koncertáriát ad elő a zeneirodalom leghíresebb szopránáriái közül. A Ch,io mi scordi di te? kezdetű ária érdekessége, hogy koncertáló zongoraszólamot tartalmaz, amelyet Mozart saját magának komponált; ezt a hangversenyen Lajkó István, a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója, a Fischer Annie-ösztöndíj tavalyi kitüntetettje szólaltatja meg. A Non piú, tutto ascoltai koncertária szólóhangszere a hegedű, itt Rost Andrea partnere Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész lesz.

Batta András rektor szerint a koncertsorozat és a ritkán játszott, korai Mozart művekből összeállított hangverseny kitűnő lehetőséget ad arra, hogy a növendékek a nyilvánosság előtt mutassák meg tehetségüket és együtt lépjenek fel olyan egykori zeneakadémiai hallgatókkal, akik azóta a világ zeneművészetének mérvadó személyiségei lettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását