2024. április 26. - Ervin

Az SZDSZ a gázban is segíti a kormányt

Hosszabb távon nem lehet úgy működtetni egy országot, hogy ki van szolgáltatva az eladó vagy a tranzitország szeszélyeinek - mondta az orosz-ukrán gázvita kapcsán Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. január 5. hétfő 13:45 - Hírextra
A szabad demokrata képviselő szerint a helyzet annyira súlyos, hogy az SZDSZ a magyar gázfogyasztók érdekében rövid és hosszú távú lépések megtételét látja szükségesnek.
Mint elmondta, Magyarország minden más európai országnál jobban felkészült egy esetleges gázhiányra, de a szabad demokraták arra bátorítják a kormányt, hogy bővítse a jelenlegi kapacitásokat, mert az orosz-ukrán gázvita olyan fordulatokat vehet a jövőben, hogy akár több hónapos önellátásra kell berendezkedni.

A politikus emlékeztetett: ez a harmadik alkalom, hogy gázvita bontakozott ki Oroszország és Ukrajna között, aminek nyomán Európa ellátása veszélybe került. A mostani gázvita konkrét szerződésszegéssel jár, hiszen a szerződésben foglaltnál alacsonyabb nyomással érkezik a gáz Magyarországra.

Az európai ügyek parlamenti bizottságának elnöke felhívta a figyelmet: Magyarország annyira függ az Ukrajnából érkező orosz gáztól, hogy felettébb jogos az aggodalom, mi történik majd, ha a jövőben nem csak alacsonyabb nyomású, hanem a szerződésben foglaltaknál kevesebb gáz érkezik Magyarországra. Kijelentette: Ukrajnának meg kell értenie, hogy integrációs ambícióinak sok barátja és sok ellenzője is van az EU-n belül, de ha akadályozza az orosz gáz Európába jutását, barátai ellene fordulhatnak, ami nem lehet az érdeke.

Eörsi Mátyás szerint a mostani vita rávilágít arra, milyen veszélyekkel jár, ha Magyarország és az európai államok csak az orosz gáztól függenek, ezért elemi érdek az alternatív ellátásról gondoskodni. Megjegyezte: meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket, hogy a Nabucco-gázvezeték felépüljön.

A politikus hangsúlyozta: ez csak akkor tud megvalósulni, ha létrejön egy egységes európai uniós energiapolitika; az országok külön gyengék, míg egységesen erősek lennének. Reményei szerint ezért a válság felébreszti a tagországokat, és rádöbbennek, mennyire égetően fontos az egységes politika.

A képviselő az ügyben felajánlotta a kormánynak a magyar liberálisok segítségét az európai politikai színtéren.Kérdésre válaszolva azt mondta: az egységes európai politikának semmi köze a szankciókhoz, és ő maga sem javasolna Ukrajna elleni lépéseket.

A IX. kerületi időközi országgyűlési képviselőválasztás kapcsán - kérdésre válaszolva - azt mondta: nem vetődött fel a szabad demokraták jelöltjének, John Emesének a visszaléptetése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását