2024. március 29. - Auguszta

Járványszerű kopaszodás

Stressz és szorongás okozza a főként a nők körében járványszerűen terjedő foltos kopaszodást Tajvanon - közölték helyi orvosok. Azzal magyarázzák a kóros jelenséget, hogy a lelki és fizikai stressz lerombolhatja az ember immunrendszerét, és elpusztíthatja
2009. január 3. szombat 12:03 - Hírextra
Li Cseng-hung, a tajpeji buddhista Cu Csi kórház bőrgyógyásza sajtótájékoztatóján elmondta, hogy betegei közül főként a nők körében egyre többen szenvednek az alopecia areata nevű bőrbetegségben, ami a hajas fejbőrön kör és ovális alakban okoz kopasz foltokat Tipikus példaként idézve elmesélte egy húszéves női páciense esetét, akinek foltokban hullott ki a haja, mivel folyamatosan szorongott, hogy főnöke esetleg nincs megelégedve a munkájával, és ezért elveszítheti az állását. Li hathónapos terápiával tudta elérni, hogy a nő haja visszanőjön.

Az orvos azzal magyarázta a kóros jelenséget, hogy a lelki és fizikai stressz lerombolhatja az ember immunrendszerét, és elpusztíthatja a hajhagymákat. Li arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben a betegek feltétlenül keressék egy szakértő dermatológus segítségét ahelyett, hogy ismeretlen terápiákkal kísérleteznének.

Li megfigyelését a stressz és a hajhullás közötti összefüggésről egy észak-tajvani kollégája is megerősítette, aki az esetszám hasonló növekedéséről számolt be betegei között. "A bőr és haj olyanok, mint a tükör, amely visszavetíti az emberben kialakult stressz fokát" - fogalmazott a bőrgyógyász.

A szakemberek szerint az érzelmi stressz valóban szerepet játszik az alopetica areata kialakulásában, ám az még nem világos, hogy mi az elsődleges oka az állapot kialakulásának. Egyes genetikusok úgy vélik, hogy az öröklött gének is okolhatók a foltos hajhullás nagyobb gyakoriságáért azoknál, akiknek családjában előfordult már a megbetegedés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását