2024. május 3. - Tímea, Irma

Néha a vadak is úgy vannak vele

Az emberi civilizáció és az anyatermészet közt számtalan ütközési felület van, szemléletes példák erre a vadállatok, akik rövidebb-hosszabb időre kirándulnak az emberek közé. A találkozás hol riasztó, hol vicces, hol megható.
2009. január 2. péntek 08:53 - Pálfi Rita
Számtalan félelmetes medvetámadásról szólnak a hírek, azonban vannak vicces medvendégek is a civilizációban. Olyan ártalmatlan mackók, akik jönnek, látnak, majd – mindenki legnagyobb örömére – visszamennek oda, ahonnan jöttek.

Így történt például abban az orlandói szállodában, ahova betért egy kis fürcsizésre egy „málnapásztor”. Még sétált egy csöppet a kertben, majd úgy döntött, hogy túl drága lenne egy szállodai szoba az estére, és hazatért.

Micimackó vadon élő felmenőinek úgy tűnik, hogy nem erőssége a fizetés távozáskor. Macedóniában egy méhészt károsított meg rendszeresen egy védett mackó, fosztogatva kaptárait. A „tolvaj” lakhelye ismeretlen, csak annyit tudnak a gyanúsítottról, hogy „mint minden medve, szereti a mézet”.

Maci Laci rokonainak kifejezetten jó szívük is van, jól mutatja ezt az a Nagy-Britanniában történt eset, mikor dísztárcsát szedett le egy medve egy autóról. Nem önös érdekből, tette utána felajánlotta a zsákmányt egy dísztárcsa hiányban szenvedő autósnak. A hölgy nem élt a nem mindennapi ajánlattal, azonban kiváló fényképeket készített jótevőjéről.

Brumi külföldön élő társainak a morális érzéke is fejlődött az évek során. Az Egyesült Államokban, Utah egyik megyéjében egy maci besegített a helyi rendőrség kábítószer-ellenes osztályának: elkergette egy vadkender-ültetvény gondozóit. A helyi seriff örült a váratlan segítségnek, sőt helyettesének is kinevezné az antidrogos mackót.




Járd a táncot

A medvéknél lényegesen furább dolgokat produkált egy, a medvére külsőleg emlékeztető erszényes látogatása Új-Zélandon. Egy férfit állítása szerint lakásában megerőszakolt egy vombat. Hozzátette, hogy ennek mellékhatásaként egyik pillanatról a másikra megtanult ausztrálul. Fel is jelentette az erőszakoskodó állatot, majd kicsivel később visszavonta, mondván, hogy annyira nem érzi rosszul magát. Kérdés, hogy valóban egy vombat látogatása, vagy csak valamilyen tudatmódosító szer hozta lázba a telefonálót.

Szintén törvénysértőnek minősíthetik azt a rigót, mely Nagy-Britanniában hangoskodik minden hajnalban, pokollá téve egy család reggeleit. Az énekes jómadár ráadásul megtanulta a mentőautók szirénáját utánozni, de repertoárjába tartoznak mobiltelefon csengőhangok, és autóriasztók is. Bűnét tetézi, hogy visszafütyülésre hajlamos. Egyelőre nem kellett csendháborításért felelnie.

Vannak olyan madarak, melyek emberi segítség nélkül vajmi kevésre vitték volna. Ilyen például az az angliai szürke gém, aki egy férfi fáradságos munkával tanított meg repülni. Még fióka korában vette magához, és jó nevelőszülőként erre a testmozgásra is neki kellett kiokítani a szárnyas csemetét. A madár sikeresen elsajátította a leckéket, sőt hamar túlszárnyalta nevelőapját.
Nem egyedüli példa ez a furcsa tanóra: a francia Alpokban siklóernyős segítséggel tette meg első szárnycsapásait egy fogságban nevelkedett sas (itt megtekinthető a nem mindennapi vállalkozás). Ki tudja, egy szép napon, majd ők tanítják meg az embereknek a repülés művészetét. Addig is Douglas Adams leírásával szolgálnánk a témában: a repülés fortélya, hogy az ember megtanulja a földre vetni magát, és elhibázni azt. És a siker esetén legfontosabb: senkinek se integess!




Repülni tanulni
 

(Cikkünkben a hirextra.hu portálon 2008 során megjelent színes hírekből válogattunk)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását