2024. április 27. - Zita

Az év politikai híre

A Hírextra szerkesztősége is évet értékelt: megpróbáltuk kitalálni, mik voltak a 2008-as év legmeghatározóbb momentumai. Szubjektív összefoglalónk politikai fejezete következik: Gyurcsány vagy Obama volt az év híre?
2008. december 31. szerda 07:30 - Szalay Gergely
A kollektív válaszokat eredményező kérdés kicsit becsapós volt. Az év politikai hírére voltunk ugyanis kíváncsiak, ami elég sok értelmezési lehetőséget hagy nyitva: általános vagy szak-, kül- vagy belpolitika egyaránt tartozhat ide.

Valahogy így gondolkodtunk mi is, bár bizonyos tendencia megfigyelhető: az évet a magyar kormány formálódásai mellett az amerikai választások határozták meg. Így a legtipikusabb választok szerint az év legfőbb eseménye a kormány koalíció felbomlása volt: az összes válasz fele ezt emelte ki az évből, különbözőképpen interpretálva az eseményeket: vagy Gyurcsány Ferenc kényszerült kisebbségi kormányba, vagy szétesett az MSZP-SZDSZ (páros, tesszük hozzá a sebtiben reagáló kolléga helyett), esetleg az SZDSZ lépett ki a koalícióból – ráadásul ez már évek óta a levegőben lógó fordulat volt, a pártot jobban ismerők szerint.



Egy filozofikusabb hangulatú megállapítás is érkezett: e szerint az év legfontosabb politikai eseménye a nemzeti önrendelkezés – utalva Abházia és Dél-Oszétia, illetve Kosovo példájára.

Amik nem futottak még, noha lett volna rá indok: a márciusi népszavazás és annak Horn Gábor-féle elemzése, a melegfelvonulás, a Charta újraalakulása, vagy akár a nemzeti csúcs, ami annyira jelentős volt, hogy elsőre még Orbán Viktor is elfelejtette visszautasítani az erre szóló meghívást.

Külföldről senki sem emlékezett meg minden idők legmorbidabb amerikai alelnökjelöltjéről, Sarah Palinről, sem a világválság effektív kirobbanásáról – noha ezeket sem szoktuk feledni.

Önöknek mi a legmaradandóbb emlékük a politika világából?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását