2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elhunyt Delaney Bramlett

Delaney Bramlett amerikai gitáros, énekes, dalszerző és producer hétfőn egy epeműtét nyomán fellépett komplikációk következtében, 69 éves korában meghalt. Eric Claptonnal George Harrisonnal és másokkal zenélt együtt. Ő volt az egyik szerzője Clapton egyik
2008. december 30. kedd 10:15 - Hírextra
A zenész felesége szerint Delaney Bramlett hosszú hónapokon át betegeskedett, s ő utolsó lélegzetéig ott volt betegágyánál.

Évtizedeken át zenélt. A hatvanas években ismerte meg első feleségét Bonnie-t, aki tizenéves korától olyan elismert zenészek háttérénekese volt, mint Albert King, Fontell Bass vagy Little Milton.
A hatvanas évek végén alakult Delney and Bonnie nevű családi rhythm and blues együttesben hosszabb-rövidebb időre megfordult a korszak számos híressége: Claptonon és Harrisonon kívül játszott itt Leon Russell, Duane és Gregg Allman. Delaney Bramlett volt a producere Clapton 1970-ben megjelent első szólóalbumának.

Delaney Bramlett Leon Russell zongoristával és énekessel írta a Superstar című dalt, amelyet feldolgozott Luther Vandross, Usher, Bette Midler és a Carpenters együttes.

A saját dalaik közül kiemelkedett az 1971-es "Never Ending Song Of Love", amelyet számos énekes feldolgozott, köztük Ray Charles, Tammy Wynette és George Jones. A pár 1972-es Together című lemeze után elvált, s akkor zenei együttműködésük megszűnt.

A közös együttesben szereplő zenészekken kívül dolgozott John Lennonnal, Jimi Hendrix-szel, Janis Joplinnal, s ő volt a producere több híres muzsikus, köztük Etta James és Elvin Bishop lemezének.
Nemrégiben A New Kind of Blues címmel jelentetett meg albumot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását