2024. április 25. - Márk

Kóka és a Nabucco

A Nabucco-projekt nemzetközi védnöki testületének felállítását sürgeti Kóka János, hogy ezzel is mérséklődjön Magyarország energetikai kiszolgáltatottsága. A parlament Nabucco-bizottságának szabad demokrata elnöke az MTI-nek adott interjújában arra figyel
2008. december 29. hétfő 16:00 - Hírextra
Kóka János szerint január elején újra valósággá válhat a három évvel korábbi forgatókönyv, amikor az orosz-ukrán vita miatt veszélybe került a térség, és Magyarország gázellátása is.
A politikus felhívta a figyelmet, hogy az olaj ára negyedére esett vissza, a gázé viszont "az egekben jár, és ha Putyinon múlik, akkor ott is marad". Mint elmondta, eközben Oroszország sorra vásárolja fel a gáztározókat, valamint a még elérhető külföldi készleteket. Utalt arra is, hogy Kína éppen most egyezett meg Türkmenisztánnal, hogy két éven belül felépítenek egy 12 ezer kilométeres vezetéket, és így elvihetik a Nabucco gázvezetékhez szükséges gázt a késlekedő Európa elől.

Kóka János véleménye szerint, az Európai Unió eddig tehetetlennek bizonyult, és cselekvés helyett csak stratégiai terveket gyártott. A liberális politikus úgy vélte, hogy minél hamarabb pénzügyi garanciákat kell szerezni az uniós bankoktól arra a 6-8 milliárd euróra, amelyből a Nabucco megépítése finanszírozható. Hozzátette: ehhez politikai egyetértésre és széleskörű politikai támogatás felmutatására is szükség van.

Ennek kapcsán kitért arra, hogy önmagában nem elég az ötpárti egyetértés a Nabucco-bizottságban arról, hogy a hazai ellátás nem függhet kizárólag Oroszország beszállítói képességétől.

Éppen ezért tartja elengedhetetlennek egy olyan nemzetközi védnöki testület felállítását, amelyben egyenlő számban kapnának helyet a projektben érintett országok - Magyarország, Ausztria, Bulgária, Románia és Törökország - parlamentjeinek delegáltjai.

Kóka János a gyors cselekvést sürgetve arra is felhívta a figyelmet, hogy nekünk kell lépni, mert úgy tűnik, hogy a projekt az érintettek országoknak fontosabb, mint Brüsszelnek.

A politikus leszögezte: a Nabucco-bizottság végre gyors és hatékony segítséget vár a kormánytól és a Külügyminisztériumtól. Véleménye szerint a közeljövőben a Nabucco-bizottsággal együttműködve el kell látogatni olyan potenciális beszállító országokba, mint például Irak és Egyiptom, illetve "melegen kell tartani a kapcsolatokat" a Kaszpi-tenger országaival. Ezen kívül javasolja, hogy Barack Obama új kormányával hivatalba lépése után az elsők között kezdjünk el tárgyalni arról, hogy az Egyesült Államok milyen módon tud beszállni Európa gázellátási biztonságának növelésébe.

Más témára áttérve úgy fogalmazott: érthető, hogy örömmel búcsúztatjuk az óévet, amely az ország szempontjából talán a legsikertelenebb esztendő volt a rendszerváltozás óta. A frakcióvezető véleménye szerint az ország nem lett versenyképesebb, az adórendszer nem lett egyszerűbb, és nem javult sem az egészségügy, sem az oktatás színvonala. Hozzátette: most annak lehet örülni, hogy elkerültük az államcsődöt, és jó, ha jövőre csak egyszázalékos lesz a gazdasági visszaesés.

Megjegyezte: így év vége felé talán Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől is elkelne egy csendes bocsánatkérés az ország idei kudarcaiért. Mint mondta, a miniszterelnök - a reformokat feladva - saját hatalmát mentette, Orbán Viktor pedig a népszavazás után "sikerként ünnepelte a reformok elkaszálását, miközben az ország ezzel ismét elszalasztotta a régóta égető változtatások lehetőségét". Kóka János szerint 2008-ban a két politikus háborújának árát az egész országnak kellett megfizetnie.

Az újév kapcsán a liberális frakcióvezető szerint az európai parlamenti választás, illetve a már jövőre minden bizonnyal beinduló országgyűlési választási kampány újra felerősítheti az ellenzéki populizmust, valamint osztogatásra ingerli a kormányt. Márpedig véleménye szerint további osztogatásra nincs lehetőség, hiszen 2008 világosan megmutatta, hogy miért elkerülhetetlenek a reformok és a változások.

Kóka János úgy fogalmazott: szerencsénk volt, és az ország túl van a válság első sokkján, de jövőre el kell indulni valamerre, mert idén sem versenytársainkhoz, sem Európához nem kerültünk közelebb. Példaként említette a romániai takarékossági intézkedéseket, illetve azt, hogy Szlovákia januártól bevezeti az eurót. A frakcióvezető meglátása szerint a felzárkózáshoz fegyelmezettebb állami gazdálkodásra, egyszerűbb adórendszerre, kisebb adókra és az euró minél korábbi bevezetésére van szükség.

A politika felelősségének nevezte Kóka János, hogy jövőre a kormány ne kezdhessen osztogatásba a parlamentet megkerülve. Hozzátette: jó, ha az emberek és a vállalkozások pénzhez jutnak, de azt adócsökkentéssel kell elérni.

Saját pártja elmúlt évéről úgy vélekedett, hogy 2008-ban az SZDSZ "túl sokat volt elfoglalva önmagával", pedig az volt a feladatuk, hogy energiáikat az adófizetők érdekében mozgósítsák. Véleménye szerint elvesztegetett minden perc, amit nem azzal töltenek, hogy jobb legyen a gazdaság, érzékelhetőbbé váljon az öngondoskodás kultúrája, és növekedjen a polgárok szabadsága. Éppen ezért 2009-ben ezekre az ügyekre fognak koncentrálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását