2024. május 8. - Mihály

Ezt láthatod, ha elmész

Washington hivatalos idegenforgalmi szervezete, a Destination DC csokorba szedte azokat az ingyenes vagy olcsó látványosságokat, amelyeket minden turistának illik megnézni, aki Barack Obama amerikai elnök január 20-i beiktatására az Egyesült Államok fővár
2008. december 29. hétfő 10:42 - Hírextra
A történelmi beiktatási ünnepségen - az első afro-amerikai elnöke foglalhatja el hivatalát - a téli hideg ellenére becslések szerint 4 millió ember vesz majd részt a város központjában. A vízummentes beutazásnak köszönhetően immár a magyarok is könnyebben kijuthatnak Washingtonba.

A Lincoln-emlékmű a Potomac folyó partján, pontosan a Capitoliummal szemben áll, a híres központi sétány, a Mall nyugati végét zárja le: belsejében Lincoln elnök ötszörös életnagyságú ülő szobra látható. "Van egy álmom" - olvashatók a fő lépcsősor felénél bevésett szavak, azon a helyen, ahol Martin Luther King elmondta híres beszédét 1963. augusztus 28-án.

A Kennedy Center a főváros egyik kulturális központja. Az 1971-ben átadott épület ad otthont az Operaháznak, az Amerikai Filmintézetnek és a Nemzeti Szimfonikusoknak. A Millenium színpadon esténként 6 órától ingyenes előadások vannak, januárban Palya Bea énekesnő is fellép a 2009-es magyar kulturális évad keretében.

Az újjáépített Amerikai Történelem Múzeuma a Mall egyik ingyenes múzeuma, ahol egyebek között megtekinthető George Washington híres gettysburgi beszédének "fehérházi" példánya, a himnusz megírására inspiráló óriási amerikai zászló, továbbá Breki, az egér, az első amerikai gőzmozdony 1931-ből vagy Edison első villanykörtéje.

A Capitolium az amerikai demokrácia szentélye, vadonatúj látogatóközpontját decemberben adták át. Ez utóbbi többszintes föld alatti komplexum, amely az épület történetével és gyűjteményeivel ismertet meg. Az egyetlen külföldi államférfi, akinek szobra van a Capitoliumban, a Rotunda alatti szinten: Kossuth Lajos.

A Nemzeti Képtár egyedi történelmi gyűjteményében az amerikai elnökökről készült festmények és fotók láthatók.A Kongresszusi Könyvtár a Capitolium háta mögött a legnagyobb amerikai közkönyvtár; állandó kiállításán látható a Gutenberg Biblia, a Függetlenségi nyilatkozat első vázlata és a Bill of Rights első példánya. A könyvtár előadótermében Bartók Béla is fellépett.

Az idén 50 éves Ben’s Chili Bowl étterem arról nevezetes, hogy olyan hírességek voltak gyakori vendégei, mint Bill Crosby, Duke Ellington, Miles Davis, vagy Nat King Cole és Martin Luther King. Tulajdonosa közölte, az Obama család bármikor ingyen ehet náluk.

Az idén megnyílt sajtómúzeum, a Newseum nemcsak ötletes kiállítási anyagokkal, például a berlini fal egy szeletével csábítja a látogatókat a Pennsylvania sugárúton, hanem óriási teraszával is, ahonnan pompás kilátás nyílik a Capitoliumra és a belvárosra.

A Nemzeti Levéltárnál - amely az idén a 100. születésnapját ünneplő FBI központi épülettömbjének tőszomszédságában van - látható a Függetlenségi Nyilatkozat, az amerikai alkotmány, valamint és a Bill of Rights eredeti példánya.

A 2001-es terrortámadás áldozatainak tiszteletére épített Pentagon-emlékpark a főváros legújabb emlékműve, a merénylet hetedik évfordulóján, idén szeptember 11-én nyílt meg. A világ legnagyobb épülete elleni támadásban 184-en vesztették életüket.

A Billy Martin’s Tavern a gazdag Georgetown negyed elegáns étterme, a legendás John Kennedy elnök ott kérte meg Jackie kezét 1953-ban. Kennedy a közeli katolikus templomba járt misére és utána gyakran ebédelt Billy Martinnál, vasárnapi újságját lapozgatva. Nixon és Truman, majd Lyndon B. Johnson elnök is gyakori vendége volt a tavernának.

A Holokauszt Múzeumnak 25 millió látogatója volt 1993-as megnyitása óta, az emlékezés csarnokában minden látogató gyertyát gyújthat. A múzeumban januárban nyílik meg a magyar roma holokauszt kiállítás.

A kommunizmus áldozatainak szentelt első amerikai emlékművet tavaly leplezték le, nem messze a Capitoliumtól. A szabadságot jelképező nőalakot - amely a pekingi Tienanmen téren 1989-ben kínai diákok által emelt szobor kicsinyített mása - Tom Lantos, néhai magyar származású kongresszusi képviselő és George Bush együtt avatta fel.

A szintén a Mallon található Repülési és Űrkutatási Múzeumban a látogatók megtapogathatnak egy holdkőzet darabkát, és egyebek között szemügyre vehetik a Holdra elsőként leszálló Apollo 11 űrhajó parancsnoki modulját, valamint a világ leggyorsabb repülőgépe, az X-15-ös egy példányát, amelynek egyik társa lépte át elsőként a Kármán-vonalat, a világűr határát 1963-ban.

Albert Einstein szobra a Tudományos Akadémia egy eldugott kertjében látható: az elméleteit magyarázó fizikus 6,4 méteres ülő szobra előtt hever a világegyetem, annak 1979. augusztus 22-én délben látható képével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását