2024. április 28. - Valéria

Több halat kellene fogyasztani

A magyaroknak hetente kétszer-háromszor tíz-húsz dekagramm halhúst kellene fogyasztani, ennyi már hatékonyan véd a szívinfarktus és a szélütés ellen - hívta fel a figyelmet a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa azután, hogy kiderült, a magy
2008. december 25. csütörtök 09:15 - Hírextra
Egészséges, ha rendszeresen fogyasztunk halat, nemcsak karácsonykor - mondta az InfoRádiónak a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa.

Matos Lajos kiemelte: aki hetente 2-3 alkalommal eszik 10-20 dekagrammnyi halhúst, annál ritkábban, illetve később alakul ki szív- és érrendszeri betegség, ugyanis a halolaj fogyasztásának védő hatása van.

A halolajban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik az érelmeszesedés esélyét, a koszorúér-betegség kialakulásának gyakoriságát, így ritkábban fordul elő a szívinfarktus és a szélütés - hangsúlyozta a főorvos. Matos Lajos példaként az eszkimókat említette, akiknél ezek a betegségek ritkán jelentkeznek.

A főorvos szerint a halhús fogyasztásával akkor érhető el a védő hatás, ha nem panírozva esszük, mert az megszívja magát olajjal vagy zsírral. Matos Lajos hozzátette: a zsíros hal, vagyis a lazac, a ponty és a harcsa fogyasztása is kedvező.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását