2024. május 5. - Györgyi

Klíma-látomások

Merészebbnél merészebb elgondolásokkal akarják manipulálni a Föld klímáját a "geomérnökökként" emlegetett szakemberek. Van, aki hatalmas tükröket helyezne el az égben, más kéndioxidot lövellne az atmoszférába, vagy vassal termékenyítené meg az óceánokat.
2008. december 24. szerda 10:33 - Hírextra
A bolygónk "felfrissítését" akaró kutatók már körülbelül 50 éve publikálják javaslataikat és ahogy egyre sürgetőbbé válik a globális felmelegedés elleni intézkedések meghozatala, úgy kerülnek egyre jobban a tudományos világ középpontjába.

A londoni Royal Society például 2009 nyarán teszi közzé azt a tanulmányt, amely megállapítja, hogy melyek azok a tervek, amelyekkel érdemes komolyan foglalkozni. A kémiai Nobel-díjas holland Paul Crutzen, a "geomérnökök" egyike, azt javasolja, hogy kéndioxidot kell bocsátani a légkörbe, mert így lehet csökkenteni a Földet érő napsugarak erejét, mint ahogy ez történik akkor is, amikor erős vulkánkitörés következik be. Egy másik ötlet a hatalmas nappajzsok, "tükrök" felállítása, amelyek visszavernék a napsugárzás egy részét.

Felmerült az az elképzelés is, hogy vasat kell juttatni az óceánokba. James Lovelock angol kutató szerint 100 méteres, 10 méter átmérőjű csövek ezreit kellene szétszórni az óceánokba. Ezek "liftként" működnének, azaz segítenének a mélyben lévő víznek a felszín közelébe jutni, gazdagítanák azt és elősegítenék a fitoplankton szaporodását. Ez olyan mikroalga, amely megköti a széndioxidot, az üvegházhatás legfőbb okozóját.

A tudományos közösség nagy része vitatja ezeknek a terveknek a jogosultságát. Jean Jouzel francia klimatológus szerint nem jó ösztönszerűen manipulálni a klímát, mivel nagyon nehéz előrelátni a következményeket. Ezenkívül az elképzelések többségét a gyakorlatban vagy nem lehetne megvalósítani, vagy túl sokba kerülne. Stephen Schneider amerikai klímakutató véleménye, hogy tabutéma ugyan nincs, de ügyelni kell a prioritásokra. A maga részéről előnyben részesíti a hagyományos módszert, vagyis a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mellett van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását