2024. május 19. - Ivó, Milán

Új igazgató az opera élén

Jürgen Flimm német rendezőt választották a berlini Staatsoper főigazgatói posztjára hétfőn. Flimm vezetői terminusa 2010 szeptemberében kezdődik.
2008. december 22. hétfő 19:45 - Hírextra
Az 1941-ben született rendező prózai színházakban kezdte pályafutását, majd 1978-ban rendezett először operát. A nyolcvanas-kilencvenes években számos németországi és külföldi operaházban dolgozott. 1990-ben Mozart Cosi fan tutte című művét rendezte Amszterdamban. Az előadás karmestere Nicolaus Harnoncourt osztrák karmester volt, akivel Flimm azóta is fontos munkakapcsolatot ápol.

Jürgen Flimm - aki jelenleg a híres Salzburgi Fesztivál igazgatói posztját tölti be - Peter Mussbachot váltja majd a berlini dalszínház élén. Mussbach még májusban távozott székéből.

Az új igazgató 2010. szeptember 1-jétől ötéves időszakra kapott szerződést Berlin városától, de addig is tanácsadóként együtt dolgozik Roland Adler megbízott vezetővel, hogy együtt alakíthassák ki a színház jövőjét. Klaus Wowereit polgármester Flimmet "céltudatos vezetőként" jellemezte.

"Olyan kapitány érkezik a fedélzetre, aki a hajót biztonságban kormányozza majd - Daniel Barenboim zeneigazgatóval együtműködésben, olyan időkben, amelyek bizonyosan nem lesznek könnyűek, hiszen a színház felújítását is át kell vészelniük, és levezényelniük az újranyitását 2013-ban" - tette hozzá.

A híres Unter den Linden sugárúton fekvő XVIII. századi épület felújítása éppen 2010-ben kezdődik, és a tervek szerint három és fél évet vesz igénybe. Ebben az időben a Staatsoper a Schiller Színházban mutatja be előadásait.

A berlini operaházat a II. világháború végén teljesen kifosztották, majd a kelet-német kormányzat 1955-ben nyitotta meg újra. Utoljára 1986-ban renoválták az épületet.Flimm a kinevezését követően közölte, hogy nem újítja meg 2011-ig érvényes szerződését a Salzburgi Fesztivállal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását