2024. május 7. - Gizella

A megsemmisített törvény

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kihirdetett határozatában megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lép hatályba 2009. január 1-jén. Az Alkotmánybíróság döntései 2008-ban:
2008. december 15. hétfő 18:40 - Hírextra
2008. január 22. - Az Alkotmánybíróság elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok (2007. december 17.) elleni kifogásokat.

2008. április 22. - Az Alkotmánybíróság határozata szerint alkotmányellenes annak a szabályozatlansága, hogy miként gyakorolhatják az országgyűlési választások során választójogukat azok, akik a külképviseleteken történő szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön tartózkodnak. A testület felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2008. december 31-ig tegyen eleget.

2008. május 27. - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gyülekezési törvény azon passzusát, amelynek alapján a rendőrség mérlegelés nélkül köteles volt feloszlatni a bejelentéshez kötött rendezvényt, ha azt bejelentés nélkül vagy a bejelentett időponttól, helyszíntől, útvonaltól, céltól, illetve napirendtől eltérően tartják meg.

Az Ab szerint a gyülekezési jogról szóló törvény alkalmazásakor a bejelentési kötelezettség a közterületen tartandó, szervezett rendezvényekre vonatkozik. Önmagában a késedelmes bejelentésre hivatkozva viszont nem tiltható meg azoknak a békés rendezvényeknek a megtartása, amelyek nem jelenthetők be három nappal a tervezett rendezvény időpontja előtt.

2008. június 16. - Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 36. § (4) bekezdése alkotmányellenes, ezért azt megsemmisítette. A 42. § (5) bekezdésének második mondatában szereplő "már támogatott hatóanyagot tartalmazó, egyenértékű", valamint "(generikus gyógyszerként)" szövegrészek alkotmányellenesek, ezért azokat 2008. december 31. napjával megsemmisítette.

2008. június 30. - Alkotmányellenesnek minősítette az Ab a gyalázkodás tényállást beiktató büntetőtörvénykönyv-módosítást, a polgári törvénykönyv módosítását, ami a lehetővé tette volna, hogy kisebbségek tagjai és szervezetek polgári jogi igényt terjesszenek elő a kisebbséget érintő, sértő megnyilvánulások miatt.

- alkotmányellenesnek ítélte az AB a közoktatási törvény azon rendelkezését, amely a Vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét (azaz az egyházi fenntartóknak folyósított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások együttes összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzatok részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás).

2008. szeptember 23. - Az Ab megsemmisítette a kórháztörvény egyes rendelkezéseit, de elutasította a reformtörvény egészét támadó indítványokat. Többek között megállapította, hogy a fekvőbeteg-kapacitások felosztására kialakított eljárási rend nem felel meg a jogállamiság követelményének, mert az egészségügyi miniszter döntésének szempontrendszerét a jogszabályok elégtelenül határozzák meg Ugyanakkor szerinte a jogszabály egésze nem sérti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot.

2008. október 13. - Az Ab alkotmányellenesnek minősítette az Országos érdekegyeztető tanácsról szóló, valamint az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvények több rendelkezését.

2008. november 3. - Az Alkotmánybíróság ülésén megsemmisítette az Országgyűlés 2008. június 9-én hozott határozatát, amelyben elrendelte a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazást. Az Albert-házaspár 2007. március 27-én benyújtott kérdése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

2008. november 3. - Az Alkotmánybíróság ülésén megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet, mert egy kétharmados parlamenti többséget igénylő törvényt nem lehet kormányrendelettel pótolni, így a kormány nem vonhatja el az Országgyűlés hatáskörét.

Alkotmányellenes helyzet keletkezett azzal, hogy az Országgyűlés nem a helyi önkormányzatokról szóló törvényben szabályozta a közigazgatási hivatalok jogállását. Az AB felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének december 31-ig tegyen eleget.

2008. november 25. - Az Ab a bűnügyi nyilvántartásról, a személy- és vagyonvédelemről, valamint a légi közlekedésről szóló törvények, továbbá az ujjlenyomatvétel, fényképkészítés és DNS- mintavétel szabályairól szóló rendelet egyes részeit 2009. június 30-ai dátummal megsemmisítette. A bíróság elsősorban a személyes adatok védelméhez és az információs önrendelkezéshez fűződő alapjogokkal indokolta döntését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását