2024. május 2. - Zsigmond

Tragédia! Néhány család lobbijának erején múlik a bioetanol sikere

A polihisztorként emlegetett, néha "meg nem értett zseni" tisztséget kiérdemlő Gulyás Pétert több téma szakértőjeként tartják számon. A bioetanol és biomassza ügyét több éve követi nyomon, így a hírextra őt kereste meg a nagy visszhangot kiváltott cikkel
2008. december 8. hétfő 18:19 - Pásztor Balázs
(A leadben említett kutatásról szóló cikk itt olvasható)

Lehet-e Magyarország bioetanol vagy biomassza nagyhatalom?


Egyértelműen állíthatom, hogy nem. Ennek egyetlen egy oka van: erős gazdasági érdekek fűződnek ahhoz, hogy ez ne történjen meg - nem feltétlenül Magyarországon, hanem az egész üzemanyagpiacon. Maga az éghajlat, domborzat alkalmas lenne, sőt az uniós kvóták miatt hazánknak hagyományos agrárországként ez lenne az egyik kibontakozási lehetősége, de olyan hihetetlen ellenállás van a benzint kiváltó üzemanyagokkal szemben, hogy ez még egy ideig nem fog menni.

Mennyiben befolyásolja bioüzemanyag biznisz az élelmiszerek és a takarmányok árait?

A bioüzemanyagok sorsa tavaly dőlt el, hiszen azzal az álhírrel vakították a népet, hogy az ilyen típusú növénykultúrák termelése az élelmiszerbiztonság rovására megy. Szinte egészen biztos, hogy ezt is a hagyományos üzemanyagban érdekeltek terjesztették. Hivatalos uniós statisztika szerint a mezőgazdasági területek mindössze 2 százalékában termeltek ilyen növényeket, így ezek piaci ára nem bírja befolyásolni az élelmiszerpiacra termelt azonos növénykultúrák árát, ezért maga az érv válik nevetségessé. Amíg a világ azon néhány család érdekeit szolgálja ki, akik a fosszilis energiahordozók piacában érdekeltek, addig a biomassza és a bioetanol csak támogatott státuszban, és kínkeservesen fog működni.

Obama bioüzemanyagok melletti kiállása mennyire fogja befolyásolni a helyzetet?

Szerintem még az amerikai piacot sem fogja tudni befolyásolni, ahhoz azért egy amerikai elnök is kis ember. Egy dolog valamiért PR szempontból kiállni és egy egészen más azt valójában piacon tartani.

Miben van az igazi jövő? A növényi alapú energiahordozókban, vagy a hidrogénben?

Fűben, fában energia van, és csak a technológiától függ, hogy miként tudjuk ezt kivonni. Ennek azonban inkább szociálpolitikai, mintsem gazdasági, vagy környezetvédelmi eredményei lennének. Mindenki tudja, hogy a szén alapú gazdaságnak előbb utóbb vége lesz, és a hidrogén fogja kisegíteni az emberiséget a bajból. Nagyon szeretném ezt még megérni, de nem valószínű hogy sikerülni fog, hisz ötven éves vagyok.

A bioüzemanyag ágazatnak milyen kilátásai vannak?

Érdemes három fő nagyságrendet meghatározni: a világon, az unióban és hazánkban. Magyarországnak a legkiszámíthatatlanabb és legreménytelenebb a jövője, szokás szerint valahol a sor végén fogunk kullogni - ezt én úgy mondom, mint aki elkötelezett híve minden alternatív megoldásnak, ami jobb a jelenleginél.

Európában a helyzet nagyságrendekkel jobb, itt két dolog szab gátat a fejlődésnek. Egyrészt a hasznosítható mezőgazdasági területek aránya, másrészt a Délkelet-Ázsiában tapasztalható rendkívüli népességrobbanás miatt, az ottani felvevőpiac az utolsó szem búzát is elvinné Európából - így kérdéses mennyi juthat üzemanyagnak. Az ágazat EU-s továbbvitelével szemben egyébként nagyon szkeptikus vagyok, a már említett fosszil-lobbi miatt is.

A világban azért nem egészen van így, mert vannak olyan területek - például Amerika -, ahol racionálisan átgondolt gazdaságélénkítő szerepe jut a bioüzemanyagoknak és olyanok is, akik ilyen szempontból kifejezetten a jövőt figyelik - lásd Kuvait ás az arab emirátusok. Ahol sejtik, hogy meddig tart az olaj gazdagsága, ott már sokkal több pénzt ölnek ebbe és próbálnak alternatív megoldásokat találni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását