2024. május 2. - Zsigmond

Jót tesz ha a beteg képe is látszik

Az ha a páciens fényképét elhelyezték elektronikus aktájában, javította a különféle orvosi képalkotó eszközökkel készült felvételeket elemző radiológusok teljesítményét - közölték izraeli kutatók.
2008. december 3. szerda 17:31 - Hírextra
A korszerű műszeres vizsgálatok során a radiológusok többnyire nem találkoznak a betegekkel, elsötétített szobában, a számítógép képernyőjén keresztül ismerkednek csupán meg átvilágított, sugarakkal pásztázott testrészeikkel.

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves találkozóján kedden ismertette Yehonatan Turner, a jeruzsálemi Sare Zedek orvosi központ kutatója azt a kísérletet, amelynek során 318 radiológiai vizsgálat előtt álló páciens elektronikus fotóját úgy csatolták az orvosi adatok mellé, hogy minden megnyitáskor először a fénykép jelenjen meg a monitoron.

A vizsgálatokat 15 radiológus szakorvos végezte. Három hónap elteltével 81 olyan esetet kontrolláltak a kutatók, ahol nem várt rendellenességre bukkantak az orvosok akkor, amikor látták a vizsgált ember fotóját is. A felvételeket másodszor már a fénykép nélkül kapták meg és elemezték a radiológusok. A második, fotó nélküli értékelésnél a korábban fellelt elváltozások 80 százalékát nem vették észre a szakorvosok.

A vizsgálatban részt vevő orvosok kérdőíves kikérdezésekor mindannyian azt állították, hogy a fotók látványa együttérzést keltett bennük a vizsgáltak iránt. Turner úgy véli, a fényképeket látva jobban átérzik a radiológusok, hogy mi forog kockán az éppen vizsgált ember életében, ezért erőteljesebben keresik a gyanús jeleket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását