2024. május 15. - Zsófia, Szonja

"Védd magad", az AIDS világnapja

Kiállítás, előadások, ingyenes HIV-szűrés várta az érdeklődőket hétfőn a Gödör Klubban Budapesten az AIDS elleni világnap alkalmából tartott "Védd magad!" című rendezvényen.
2008. december 1. hétfő 19:50 - Hírextra
Havonta négyezren jelentkeznek HIV-szűrésre, a vizsgálat ingyenes és név nélkül történik. Ezt megelőzően mindenkinek javasolt egy tanácsadás, ahol őszintén el kell mondani, mi az oka, hogy felmerült a szűrővizsgálat elvégzésének fontossága.

Ez alapján döntik el, hogy milyen típusú vizsgálatot kell elvégezni - mondta el Romcsek Kálmán, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársa. Hangsúlyozta: azoknak is javasolják az évenkénti rendszeres szűrést, akiknek állandó partnerük van, akik viszont többször váltogatják, azoknak évente gyakrabban el kell végeztetniük a vizsgálatokat.

A korai, háromhetes fertőzésre jellemző ellenanyagot is ki tudják mutatni szűrőteszttel, a gyorstesztekkel csak a hathetesnél régebbi fertőzéseket, a kombinált szűrővizsgálati tesztekkel pedig a vírus fehérjét és az ellenanyagot is kimutatják.

Az óvszer-használat fontosságát kiemelve a tanácsadó hangoztatta, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a tájékoztatásra, felvilágosításra. A Gödör Klub rendezvényen mindenki elvégeztethette az AIDS-tesztet, amely fájdalommentes, s az ujjbegyből vett vérből meg tudják állapítani, hogy valaki HIV-pozitív-e.

Az új fertőzések száma újabb hullámot ért el; Magyarországon tavaly mintegy 10 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, ennek 90 százaléka fiatal homoszexuális férfi, az átlagéletkor 30 év - ismertette az adatokat Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság főtitkára előadásában.

Az ismertetéseket hallgatva fény derült több tényre is: Magyarországon több mint 500 beteg folyamatos kezelése folyik, amely közel évi 1 milliárd forintba kerül, egy beteg 1 évi kezelése átlag 2 millió forintot emészt fel. Az előadó az intenzívebb felvilágosítás szükségességét hangsúlyozta, amellyel csökkenthető lenne a fertőzöttek száma. A betegregisztráció szerint 1580 fertőzöttet tartanak nyilván, ebből 700-800 beteg áll gondozás alatt.

Az előadó kitért a szifilisz újbóli felbukkanására is, elmondása szerint hetente 2-3 új szifiliszes beteg jelenik meg vizsgálaton.

A hallgatóság megtudhatta az akut HIV-fertőzés tüneteit is, ezek a magas láz és a pici kiütések mellett a nyirokcsomó duzzanatok, könyökben, ágyékhajlatban. A HIV-fertőzés átvitelének legjellemzőbb módjai Európában az intravénás, a hetero - illetve a homoszexuális átvitel, ez utóbbi újra emelkedik Magyarországon.

A főtitkár elmondta azt is, hogy 2006-ban 30-36 millió fertőzött volt a világban, ebből 8 millió Vietnam, Thaiföld és Kambodzsa területén, közel 20 millió pedig Afrikában, a Szaharától délre fekvő térségben. Közép-Kelet-Európában Romániában elsősorban az egészségügyi rendszer hibájából, a nem megfelelően sterilizált fecskendők miatt gyerekek fertőződtek meg, Ukrajnában az intravénás drogfüggők a közös fecskendőhasználattal fertőzték meg egymást; a fertőzött fiatal anyák pedig fertőzött babákat szülnek - ecsetelte Újhelyi Eszter.

Az AIDS elleni világnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntése eredményeképpen jött létre, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a halálos kór elleni világméretű összefogás fontosságára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását