2024. május 14. - Bonifác

Felerősödhetnek a bizalmatlanság történelmi hagyományai Indiában

Romolhatnak a kapcsolatok India és Pakisztán, valamint a hinduk és a muszlimok között a mumbai merényletek miatt - mondta Radzsmohan Gandhi indiai politikai aktivista hétfőn az MTI-nek Budapesten.
2008. december 1. hétfő 15:52 - Hírextra
Sajnos ennek jelenleg megvan az esélye, mert az emberek rendkívül dühösek, és a kölcsönös bizalmatlanságnak történelmi hagyományai vannak. Így mindkét oldalon elképzelhető, hogy a terrorcselekményeket eszközként használják fel a másik ellen - mondta Mahatma Gandhi unokája az MTI-nek a nemzetközi Gandhi-konferencián nyilatkozva.

Radzsmohan Gandhi kiemelte: egyelőre nem lehet semmit kizárni, de remélhetőleg nem indul el erőszakos láncreakció.A legfontosabb, hogy elkerüljük a spekulációt és a rágalmazást. Mindenekelőtt ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt és ki követte el a merényleteket - hangsúlyozta.

Radzsmohan Gandhi értékelése szerint eddig az indiai és a pakisztáni kormány is jóindulatúan nyilatkozott, bízik abban, hogy ez nem változik meg politikai nyomás hatására.

Mahatma Gandhi ebben a helyzetben elsősorban a türelmet hangsúlyozná. Kiemelné azt is, hogy az erőszak soha nem vezet eredményre. Valószínűleg kihasználná ezt a helyzetet, hogy közelebb hozza egymáshoz Indiát és Pakisztánt - mondta a spirituális és vallási vezető unokája.

A múlt szerdán kezdődött, csaknem hatvan órán át tartó terrorcselekményeknek a legutóbbi hivatalos adatok szerint 174 halálos áldozata van, 239-en sebesültek meg. Az indiai rendőrség szerint pakisztáni szélsőségesek követték el a mumbai vérengzést. A merényletek súlyos csapást jelentenek az indiai-pakisztáni kapcsolatokra - jelentette ki hétfőn az indiai külügyi államtitkár.
Radzsmohan Gandhi a Gandhi a globalizált világban című konferencián nyilatkozott az MTI-nek. A háromnapos rendezvényre a világ minden részéből érkeztek Gandhi-szakértők a Közép-Európai Egyetem szervezésében.

A konferencia hétfői megnyitóján Randzsit Rae indiai nagykövet hangsúlyozta: Mahatma Gandhi élete során mindig is az erőszakmentességet hangsúlyozta, mert a gyűlölet további gyűlöletet szül.

A Gandhi-konferencia része a vasárnap kezdődő India-hétnek, amelyen sok kulturális és gasztronómiai programmal, kiállításokkal és konferenciával emlékeznek Mahatma Gandhi halálának és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulójára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását