2024. május 6. - Ivett, Frida

Az RMDSZ a legjobb

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hosszú évek óta a legjobb választási eredményét érte el: az exitpoll-adatok szerint a szavazatok közel 7 százalékát szerezte meg a hétvégi, romániai parlamenti választásokon - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszter
2008. december 1. hétfő 09:20 - Hírextra
Gémesi Ferenc szerint ez visszaigazolása annak, hogy az RMDSZ aktív szerepet játszott a román-magyar viszony alakításában és Románia fejlesztésében.

"Megmaradt a magyar képviselet a román parlamentben és ennek megvan a maga bázisa" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy nemcsak a magyar képviselet, hanem a valódi érdemi munka elvégzése miatt is szavaztak a pártra.

Folytatódott a helyhatósági választásokon kialakult tendencia, amely a párt erősödését vetítette előre - közölte Gémesi Ferenc.

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő azon nyilatkozatára, amely szerint az RMDSZ "túlnyerte magát", a szakállamtitkár úgy reagált: a mostani eredmény ugyanabban a sávban van, amelyben az RMDSZ a kilencvenes évek óta mozog, így nem lehet túlnyerésről beszélni.

Az, hogy milyen kormány alakul és abban az RMDSZ milyen szerepet kap, a belpolitikai folyamatok eredménye lesz - szögezte le Gémesi Ferenc, hozzátéve, hogy az RMDSZ viszonya kiegyensúlyozott a parlamenti pártokkal, és a párt nyitottságot mutat az együttműködésre. Sok múlik a mandátumszámításon, amelynek eredményét a hét végére ígérik - hangsúlyozta.

A vasárnapi, romániai választásokon az exitpoll-adatok szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerepelt a legjobban: a szavazatok mintegy 36 százalékát szerezte meg.

A Realitatea hírtelevízió az INSOMAR közvélemény-kutató intézet adatait tette közzé az urnazárás, este kilenc (magyar idő szerint nyolc) óra után. Eszerint a képviselői helyekért folytatott küzdelemben első helyen szerepel a Szociáldemokrata Párt (PSD) 36,2 százalékkal. A második a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 30,3 százalékkal, a harmadik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,4 százalékkal. Az RMDSZ 6,7 százalékkal szerezte meg a negyedik helyet. A szenátori helyekért folytatott harcban a PSD 35,9, a PD-L 31,1, a PNL 19,9, az RMDSZ pedig 6,7 százalékot szerzett.
A rendszerváltás után most először szavaztak személyekre és nem pártlistákra Romániában. Az egyfordulós, egyéni választókerületes rendszer keretében 334 képviselőt és 137 szenátort kellett megválasztani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását