2020. augusztus 13. - Ipoly

Szabó István újabb nemzetközi elismerése

Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező szombaton este Pozsonyban átvette a 10. nemzetközi filmfesztivál különdíját. A kitüntetést a fesztivál rendezőbizottsága ajándékozta neki a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásának elismeréseként.
2008. november 30. vasárnap 08:15 - Hírextra
"Mi, a szervezők annak mérlegelésekor, hogy kit hívjunk meg a filmhírességek közül, gyakran megfeledkezünk arról, hogy itt a szomszédságunkban egy olyan rendkívüli alkotó él, mint Szabó István, a világ filmművészetének megkerülhetetlen egyénisége, akinek varázsa ma is élő" - jelentette ki Peter Nágel, a fesztivál programigazgatója a díj átadásakor.

Ebből az alkalomból Pozsonyban levetítették a Rendezők cérnaszálon című filmet, amelyben Szabó István és neves cseh barátja Jirí Menzel bemutatják a nézőknek saját múltjukat, életüket, Budapestet és Prágát, s vallanak az Osztrák-Magyar Monarchiához fűződő viszonyukról. Az ünnepi esten Ujvári Judit a film producere is részt vett.

A jubileumi pozsonyi filmfesztiválon összesen 205 alkotást láthatnak majd az érdeklődők. A filmvetítések mellett gazdag kísérő program is várja a látogatókat. A fesztivál alatt két, mindenki számára nyitott filmklub fog működni, számos versenyt szerveznek és az idén is megtartják a nagyon népszerű "papucs-éjszakát", amikor a látogatóknak papucsban kell részt venniük a színes rendezvényeken. Természetesen ismét több szakmai tanácskozást és fórumot is tartanak.

A nemzetközi versenyszekcióban négy zsűri fogja elbírálni a filmeket. A központi zsűri tagjai között ott lesz Pálfi György magyar rendező is. Ez a testület fog dönteni a fesztivál fődíjáról (Grand Prix), valamint a legjobb rendezőnek, a legjobb női szerep alakításáért és a legjobb férfi szerep alakításáért kijáró díjakról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását