2024. május 2. - Zsigmond

Fellini-kiállítás az Oscar-díj jegyében

Olaszország elfelejti Fellinit, de Hollywood gondol rá, a mester külföldön a mozi szimbóluma maradt.
2008. november 30. vasárnap 20:00 - Hírextra
Itáliában egyszerűen elfeledkeztek a Maestro halálának 15. évfordulójáról. Egy Riminiben rendezett konferencián kívül sem a televíziók, sem a római Filmünnepen nem emlékeztek meg róla - panaszolta a Corriere della Sera című olasz napilapnak Pupi Avati filmrendező, a Fellini alapítvány elnöke.

Los Angelesben azonban január 24-én, két nappal az Oscar-díj nevezéseinek kihirdetése előtt nyílik meg az Oscar-múzeumban az a kiállítás, amely bemutatja Fellini Oniricon - Az álmok könyve című naplóiból származó 98 rajzot.

Fellini e naplókat egy pszichológus tanácsára vezette. Éjszakai fantáziáit "írta ki" magából 30 éven keresztül. A két napló, amely a bemutatott rajzokat tartalmazza, különböző méretű. Az egyik 245 oldalas és 1960. november és 1969. augusztus között íródott. A másik 154 oldalnyi, 1973. február és 1982 között született. Ez utóbbihoz tartozik még néhány különálló lap és feljegyzés. A két művet 4-5 évvel ezelőtt vásárolta meg az alapítvány 750 ezer euróért (187,5 millió forint)

Volt azonban egy harmadik is, amelyről Fellini mindig azt állította, hogy elveszett, létezését azonban bizonyította egy vendége, akinek megmutatta. Nagy kulturális értéke miatt az alapítvány abban reménykedik az, hogy idővel ez is előkerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását