2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiállított Polaroidképek

The Polaroids (Polaroidképek) címmel André Kertész fotóművész 25 alkotását felvonultató tárlat látható keddtől a Vintage Galériában Budapesten - közölte a kiállítóhely tulajdonosa az MTI-vel.
2008. november 29. szombat 13:42 - Hírextra
A január 30-ig látogatható budapesti kiállítás olyan fotográfiákat mutat be, amelyeket eddig nem láthatott a közönség, csupán négy kép szerepelt a floridai Southeast Museum tavalyi tárlatán - tette hozzá Pőcze Attila. Az ágyon üldögélő férfi sejtelmes sziluettje, a polc mögül kinyúló kéz árnyéka, egy piramis üvegdísz sötétben, fényben pompázó részei és a házak árnyékait illusztráló képek mellett esőáztatta ablaküveg, magányosan álldogáló virágváza, a felség fényképe a virágok között, üvegszívek és az ablakkeretek árnyékai ragadják meg a látogató képzeletét a fotókat nézegetve.

A felvételek a művész Washington Square-i lakásában készültek a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején; Kertész csendéleteket komponált az ablak előtt, emlékekkel, fénnyel és árnyékkal dolgozott. A művész felesége, Elisabeth 1977-ben halt meg, ettől kezdve André Kertész sok fotóval állított emléket neki. Ekkor kapta a Polaroid SX-70 fényképezőgépet Graham Nash zenésztől ajándékba, s az alkotás közvetlensége, a mű azonnali elkészülte lázba hozta az alkotót.
A Vintage Galéria 2007-ben már rendezett Kertész-kiállítást Budapest, Párizs, New York címmel a szerző legismertebb képeiből; a tárlat része volt a modern magyar fotográfia klasszikusait bemutató sorozatnak.

André Kertész, eredeti nevén Kertész Andor 1894-ben született Budapesten, 31 éves korában költözött Párizsba. 1936-ban feleségével New Yorkban telepedtek le, 1964-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeumának fotográfiáért felelős igazgatója lett. 1985-ben halt meg New Yorkban. Hagyatéka részben Argentínában élő öccséhez, részben a párizsi Mission du Patrimoine Photographique-ba került. Számos amerikai múzeum és a New York-i André and Elizabeth Kertész Foundation birtokol a művész munkáiból, de végakarata mintegy 200 fotót és sok tárgyat Magyarországra, azon belül Szigetbecsére juttatott, ahol emlékszobát rendeztek be a tiszteletére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását