2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány és az acsarkodás vége

Gyurcsány Ferenc szerint itt az ideje véget vetni a 2006 óta tartó belpolitikai háborúskodásnak. A miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón ezt az ország előtt álló súlyos gazdasági kihívással indokolta, illetve azzal, hogy a keddi parlamenti
2008. november 26. szerda 12:40 - Hírextra
A kormányfő hangsúlyozta: egyre több a bizonyíték arra, hogy a következő időszakban Magyarország az elmúlt néhány évtized legsúlyosabb gazdasági kihívásával néz szembe, ami nem válogat bal és jobboldali emberek vagy cégek között. Ha az ország sikeres akar lenni, nem fordíthatja energiáját arra, hogy a két oldal egymást próbálja legyőzni - hangoztatta.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy miután kedden a parlament elfogadta a költségvetés fő számait, és ezzel egyértelművé vált: ez a kormány 2010-ig tenni fogja a dolgát. Szavai szerint az is bebizonyosodott, hogy az önálló szocialista kormány cselekvőképes, vagyis Magyarországon lezárult a koalíció felbomlása óta tartó átmenti korszak. Hangsúlyozta: ezt a cselekvőképességet arra kell használni, hogy visszatérjenek a reformpolitikához.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, le kell vonni a korábbi időszak tanulságait, és első lépésként a társadalmi támogatást kell megszerezni a változásokhoz, amire törekedni fog. Ezután lehet politikai döntéseket hozni, ez a sorrend - fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a reformok második hullámához kormányzati ciklusokon, illetve a kormány-ellenzék viszonyán túlnyúló megállapodásokat kell kötni.

A miniszterelnök négy-hat évre való reformtervet sorolt fel, amelyek közül szerinte kettő-három valósítható meg a mostani kormányzati ciklusban.

A reformtervek közül az adórendszer átalakítását emelte ki a kormányfő, hangsúlyozva: általános adócsökkentésre egyelőre nincs lehetőség, csak belső átcsoportosításra, amelynek fő iránya a munkabérre rakódó terhek csökkentése. Tervei szerint tavasszal meg kell állapodni a következő két évre vonatkozó lépésekről, és ennek első lépését meg kell tenni 2009 júliusában.

Az adóígéretekkel összefüggésben úgy fogalmazott: abba kell hagyni a népszerű javaslatok hangoztatását, mert Magyarország már eddig is túl nagy árat fizetett ezért.

Gyurcsány Ferenc a tervezett reformok közé sorolta az önkormányzati rendszer átalakítását, a felsőoktatási reform továbbvitelét, a költségvetési intézmények működésének függetlenebbé tételét, a vállalkozó közintézmények megalakíthatóságát, amely egyben út az államháztartási reform továbbviteléhez. Hangsúlyozta: támogatja a kisebb parlamentet és az ezzel együtt járó választójogi reformot, illetve a pártfinanszírozás átalakítását. Hozzátette: a korrupcióellenes csomagról a jövő héten már tárgyal a kormány.

A szociális rendszer reformja kapcsán azt mondta, nem lát lehetőséget arra, hogy csökkentsék a területre fordított költségvetési támogatást, de ezt a pénzt célzottabban kellene felhasználni.
A miniszterelnök szerint - bár mint hozzátette, mások ezt vitatják - meg kell őrizni a 13. havi nyugdíjat, és a mindenkori lehetőségek függvényében évente felül kell vizsgálni, hogy van-e a forrás a 80 ezer forintos határ módosítására.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy szerinte a következő országgyűlési választásokon "felelősségverseny" lesz, mert ma üres szociális ígéretekkel már nem lehet választói támogatást szerezni.

A költségvetési plafontörvénnyel kapcsolatos felvetésre reagálva kijelentette: nem szerencsés, hogy a jogszabály nem kétharmados támogatással született meg, mert a legnagyobb ellenzéki párt végül nemmel voksolt. Megjegyezte: ez kifejezetten zavarja, mert felmerül benne a kérdés, hogy van-e a Fidesznek elkötelezettsége az egyensúlyt megőrző költségvetés mellett. Hozzátette: nem tudja, nem arról szól-e ez a dolog, hogy ha a Fidesz kormányra kerülne, akkor az adócsökkentést a hiány növeléséből fedeznék. "Ez az ördög megkísértése" - fogalmazott a miniszterelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását