2024. május 5. - Györgyi

Diplomás pályakövetési rendszer

Jelenleg a felsőoktatási intézmények 80 százalékában működik a diplomás pályakövetési rendszer, s elindult egy központi fejlesztés is a program kiterjesztésére; erről Horváth Tamás, az Educatio kht. programvezetője beszélt a témában rendezett szakmai napo
2008. november 26. szerda 11:52 - Hírextra
A diplomás pályakövetés során az egyetemek, főiskolák képet kaphatnak volt hallgatóik munkába állásáról, arról, hogy a képzések mennyire hasznosíthatók a munkaerő-piacon. Ugyanakkor a jelentkezők, a leendő hallgatók számára ugyanezen információk a képzések, az intézmény kiválasztásakor jelentenek előnyt, tájékozódhatnak arról, hogy mihez kezdhetnek egy adott intézmény diplomájával a végzés után.

A felsőoktatási intézményekben meglévő pályakövetési rendszerek aránya azt jelzi, hogy a hazai felsőoktatási intézmények felismerték a pályakövetési vizsgálatok jelentőségét. Ahol nincs ilyen vizsgálat, annak többek között az lehet az oka, hogy az adott intézmény csak néhány éve működik, s emiatt csekély a végzettek száma, vagy nagyon speciális képzés folyik az intézményben - összegzi a szakmai napra megjelent kiadvány.

A diplomás pályakövetés az intézmények mintegy felénél karrierirodák feladata, 16 százalékuknál diákcentrum vagy -tanácsadó végzi, míg külső cég csupán 2 százaléknál. A pályakövetést koordináló Educatio kht. 40 felsőoktatási intézmény (összesen több mint 160 kar) megkeresésével a közelmúltban felmérést készített. E szerint általában 2-5 éve végeznek az intézmények ilyen jellegű tevékenységet. A kérdőíveken a többi között a tanulmányokra, a továbbképzésekre, a munkahelykeresésre, a jövedelemre vonatkozó kérdések szerepelnek.
Horváth Tamás elmondta, hogy elsősorban az intézményekre kell bízni a pályakövetést.

 Ugyanakkor - bár a felsőoktatási törvény rögzíti a felsőoktatási pályakövetést - ez mindeddig nem párosult megfelelő anyagi forrással és szakmai háttérrel - jegyezte meg.

Az intézmények egy része saját forrásból, többségük azonban pályázatok útján oldja meg a pályakövetés finanszírozását, de azok folyamatossága több helyen nem megoldott.

Horváth Tamás elmondta, hogy tavasszal átfogó felmérést indítanak, s a diplomás pályakövetés rendszerének központi fejlesztése is megkezdődik az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A központi modell segítséget nyújthat abban, hogy közeledjenek egymáshoz a felsőoktatás kínálata és a munkaerő-piac igényei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását