2024. május 3. - Tímea, Irma

Javul a TBC-helyzet

Kissé javult a tuberkulózishelyzet az idén Kárpátalján, de a roma lakosság körében továbbra is nagyon magas a tébécés fertőzöttség.
2008. november 25. kedd 18:13 - Hírextra
Az idei évben 48 főre csökkent a tavalyi 49,7-ről a százezer lakosra jutó tébécés fertőzöttek száma a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében. A betegségben az év tíz hónapja során 201-en haltak meg, kilenccel kevesebben, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában - közölte keddi ungvári sajtókonferenciáján Vaszil Szkrip, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály vezetője.

A kárpátaljai tébécés fertőzöttek 15 százaléka roma, és ehhez az etnikumhoz tartozik a betegségben szenvedő gyermekek 60 százaléka is - hangsúlyozta a szakember, aki szerint a fel nem derített fertőzöttek aránya 20-25 százalékot tehet ki a térségben. Mint mondta, a közegészségügyi hatóságnak nem érdeke a statisztikai adatok szépítése, mivel a gyógyszerek beszerzésére a nyilvántartott betegek száma alapján utalják ki a pénzt az állami költségvetésből. Hozzátette, hogy a speciális tbc-gyógyszerekből közel 100 százalékos Kárpátalja ellátottsága.

Szkrip azt is elmondta, hogy az ukrajnai megyék közül Kárpátalján található a legkevesebb HIV-fertőzött, jelenleg 151 vírushordozót tartanak nyilván a régióban. Közülük 22 a gyerek, akik anyjuktól kapták meg a fertőzést, 31 személy injekciós kábítószeres, 84-en pedig nemi úton fertőződtek meg. Az idén egy ember halt meg AIDS-ben az 1,3 milliós Kárpátalján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását