2024. április 29. - Péter

Elindult a Zöld járőr Szegeden

Több mint kétmillió forintot nyert a Szegedi Vadaspark, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) bűnmegelőzési osztálya, Szeged és Újszentiván önkormányzata közösen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatán a környezettudatos magatartás
2008. november 24. hétfő 21:05 - Hírextra
Veprik Róbert a Vadaspark igazgatója a programról elmondta: a cél a bűnmegelőzésben való szerepvállalás. A parkba ugyanis évente százhetvenezer látogató érkezik, ezért fontos feladatuknak érzik, hogy az ilyen a környezettudatos tájékoztatásban és a jövő generációjának nevelésében részt vegyenek. A hétfőn indult program kapcsán tíz szegedi intézménnyel közösen egy Zöld járőr természetismereti szakkört indítanak. Ezen általános és középiskolás diákok együtt tanulják meg a problémakör megoldását, ezen kívül némely csoportba kapcsolódik majd egy fogyatékosokat nevelő intézmény is.

M. Toronykőy Márta, a CSMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője szerint az együttműködési lehetőséget az oktatás és a kommunikáció adja. A főkapitányságnak számos fiatalokat érintő programja van, köztük a Tinikék oktatási modell, melynek során az a cél, hogy a fiatalok megértsék a diákcsíny és a bűncselekmény közötti különbséget. Ez a modell áll egy általános bűnmegelőzési-, és egy szakmai drogmegelőzési részből, valamint egy környezet- állatvédelem programból, mellyel csatlakozni lehet a Vadasparkoz. Emellett hamarosan megvalósul az úgynevezett Police-mail elnevezésű információs hírlevél. Ezt a megye összes önkormányzatához szeretnének eljuttatni. Ezzel egy olyan interaktív információs bűnmegelőzési adatbázist szeretnének létrehozni, melynek egyik ága lenne a környezetkárosítás elleni küzdelem és a természetvédelem. Végül pedig, a tervek szerint a januárban útjára indult Bárka füzetek sorozatban a következő kiadvány egy környezetvédelemmel kapcsolatos témát dolgoz fel.

Solymos László Szeged alpolgármestere elmondta: mint a Vadaspark fenntartója számára az a cél, hogy a gyerekek eljussanak a néhány hónapos szakkör után odáig, hogy olyan környezettudatos igény alakuljon ki bennük, ami már kihat a szűkebb környezetükre is, és akkor talán a graffitikből is kevesebb lesz a belvárosban.

Putnik Lázár Újszentiván polgármestere kifejtette: az utóbbi időben egyre inkább feledésbe merül az erdő -mező védősáv szerepe. Egyre többen lopják a fát a Szegedhez közeli ezerhatszáz lelkes település határában, ami nagyon veszélyes például a talajerózió szempontjából, de növény- és állatvédelmi szempontból is. Ezért a település mezőőre, mint oktató vesz részt a szakkörön. Ha a gyerekek már felismerik, hogy valaki károsítja a természetet, és jelzik a hatóságoknak, már elmondható, hogy az oktatás és a Zöld járőr program sikeres.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását