2024. május 4. - Mónika, Flórián

Romáknak gránát, székháznak csőbomba

Hazánkban egyre inkább terjed a véleménynyilvánítás azon durva módszere, amelyben fontos szerepet kap egy-egy csőbomba, gránát, vagy Molotov-koktél. Bár a rendőrség kifejezetten elítéli az efféle cselekedeteket, eddig nem nagyon sikerült megfékeznie az eg
2008. november 21. péntek 14:01 - Pásztor Balázs
Rasszizmus vagy bűnözés?

A romákkal kapcsolatos bűncselekmények mindkét irányban - vagyis amikor roma(k) az áldozat(ok) vagy épp ő(k) követi(k) el - egyaránt elmennek a legextrémebb helyzetekig, lásd a különböző éghető vagy robbanó anyagokat is zömmel ellenük vetik be. Elvégre Debrecenben, Pusztadoboson és Pátkán egyaránt kínálták meg pár tüzes koktéllal romák házait - az indok viszont a klasszikus tyúk-tojás kérdéskörére vezethető vissza. Vagyis hogy azért kaptak gyújtóst, mert romák, vagy azért, mert viselkedésükkel ellehetetlenítették a környék életét?

Viszont volt két eset, amik már nem ennyire egyértelműen származás miatt történtek meg. Az első a nagycsécsi kettősgyilkosság volt, ahol némi bemelegítés után vadászpuskákkal lőttek ki két cigány lakost. Bár Mohácsi Viktória és a cigányképviseletek rögtön „romakérdést” és rasszistákat vizionáltak a háttérben, sokkal valószínűbb az uzsorások megfélemlítő akciója. Hogy miért is? Mert bár az orosz koktél tényleg gyakran lobban fel manapság szélsőjobbosok kezétől, puskával lövöldözni és legfőképp gyilkolni nagyon nem az ő reszortjuk. Egyrészt mert tudják, hogy az sosem látott társadalmi ellenállást váltana ki, ami csak a cigányok pártját erősíti, másrészt több szélsőjobbos részen - köztük a kurucinfón - is egyre jobban erőltetik az uzsorás verziót - vagyis tagadnak. Tagadni viszont - legalábbis eddig - nem az ő stílusuk.

A másik eset a most Pécsett történt gránátügy. Egy békében, kulturáltan élő roma család ablakán dobták be az előkarácsonyi ajándékot, ami szó szerint szétszakította a szülők elképzeléseit, és megsebesített két kisgyereket is. Itt is azonnal „roma ellenes akcióról” kezdtek beszélni szinte ugyanazok, pedig itt majdnem egyértelmű a férj bűnügyi háttere, és a leszámolás stílusa. Valamint a gránát is ezt a tényt erősíti, ugyanis ha a turulosoknak ilyenjük lett volna, akkor egyes rohamrendőrök hozzátartozói gyászolhatnának a három árván maradt gyermek helyett.

Ebből sajnos kitűnik, hogy mindenből divat lett rasszizmust vagy cigánybűnözést csinálni, attól függően, hogy a sértett vagy az elkövető félen áll cigány származás. Ami viszont csak tovább fokozza az ország egyik legnagyobb problémáját okozó „cigánykérdést”. Mindezen csak mindkét fél felé történő, egyaránt erőteljes fellépéssel lehetne csillapítani, de erre a mulya politikát látva esély sincs.

Mit érdemelnek a pártépületek?

Szerencsétlen pártirodákra manapság rájár a rúd - ami híven tükrözi a magyarság politikai iránti közvéleményét. Kezdődött az egyik szélsőjobbos tüntetésen, amikor a hősök terétől nem messze eső MSZP-s pártirodát hugyozták le, ami még finom kritika volt. Szintén MSZP-s áldozat volt az újpesti pártiroda, amelyre mintegy hónapja dobtak éles gránátot. De trend csak tovább nő, ugyanis ma két szocialista iroda kapott rejtélyes, veszélytelen fehér port, és egy Fideszes épület zászlaját fojtották lángokba az ingerült politizálók.

Ám a legnagyobb ügy mégiscsak pár napja esett meg, amikor egy hivatásos honvédségi tűzszerész telepített - már jó ideje - bombát, ismét az újpesti MSZP irodához. Állítólag tettét nem a politika befolyásolta, hanem csak arra akart rámutatni, hogy mekkora fejetlenség uralkodik náluk, a tűzszerészeknél. Nos, ha a honvédelem tesz bombát a magyar kormány egyik irodájához, akkor az már tényleg fejetlenségnek számít. A századost egyébként kirúgták és vagy elmeorvos, vagy börtön vár rá.

Tüntetők koktéljai

Ha robbantásokról és indulatokról van szó, akkor nem maradhatnak ki a legújabb magyar idegenforgalmi ágazatot - a tüntetésturizmust - létrehozó, kedves szélsőjobbos megmozdulások áradata sem. A Molotov-koktél igazán náluk terjedt el, de akad arrafelé más érdekesség is - vassulyom, csőbomba, egyebek. Bár azt is érdemes megjegyezni, hogy a külföldi - jóval komolyabb - tüntetések eszköztárát nem veszik át, így nálunk nem találkozni lerobbant kezű kopasszal, aki a petárdát felejtette el idejében eldobni - mint csehországi rokonaiknál.

Ám a csőbombára visszatérve meg kell jegyeznünk az egyre fényesebb bűnözői pályát befutó olimpikonjainkat. Október 23.-án ugyanis Tölgyesi Krisztián kocsijában találtak vagy kilenc csőbombát, amiből szerencsére egy sem lépett működésbe. Mert akár egyetlen darab elég lehetett volna ahhoz, hogy a zárt rendőri alakulatok közé hajítva több tucat életet oltson ki.

Nem tudni, hogy a következő alkalommal koszovói aknákat, amerikai rakétákat, vagy iráni atomot vásárolnak-e majd jó pénzért, némi közhangulat-színesítés érdekében, de abban biztosak lehetünk, hogy amíg a rendőrség legalább pár bűnöst el nem kap, addig a tűzijátékok áldozatainak száma csak növekedni fog.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását