2024. április 27. - Zita

Nem lehet kizárni az etnikai indíttatást Pécs esetében sem

A rendőrség belátta, hogy hibázott akkor, amikor a pécsi ügyben kizárta az etnikai indíttatást - mondta Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő pénteken Miskolcon.
2008. november 21. péntek 19:13 - Hírextra
A baranyai megyeszékhelyen kedden két roma felnőtt életét vesztette amikor a házukba bedobott kézigránát felrobbant.

Mohácsi Viktória sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta: nem tudni, hogy a támadás etnikai indíttatású volt-e, de ezt sem szabad kizárni.

Az elmúlt 8-10 hónapban 51 támadás történt romák ellen - jegyezte meg Mohácsi Viktória, hozzátéve: ő maga kilenc helyszínen tájékozódott ezekről, megítélése szerint az etnikai jellegű támadás nem zárható ki.

Helyénvalónak nevezte, hogy a rendőrség országos hatáskörű nyomozócsoportot hozott létre ezen cselekmények felderítésére. A liberális politikus szerint dicséret illeti az országos rendőrfőkapitányt, a Nemzeti Nyomozó Irodát, "mert amióta észrevették, hogy ezek komoly támadások", összefüggést keresnek az ügyek között.

Bencze József országos rendőrfőkapitány az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön azt mondta,

azokban az ügyekben, ahol romák sérelmére követtek el támadást, nem lehetett, és nem lehet kizárni - míg be nem bizonyosodik az ellenkezője -, hogy van esetleg etnikai indíttatás. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a rendőrség korábban kizárta a pécsi támadással kapcsolatban annak etnikai indíttatását, elmondta: "sajnálatos módon a pécsi eset kapcsán a kollégák (...) akkor helyszíni tapasztalatok alapján kijelentették, de ez természetesen egy sajtószóvivő kijelentése volt. Ez nem a rendőrség véleménye, (...), hanem egy elhamarkodott kijelentés".

Mohácsi Viktória miskolci sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy tudomása szerint jelenleg Magyarországon mintegy 400 iskolában folyik szegregált oktatás. Ennek felszámolása rendkívül lassan történik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását