2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bíró László lett Magyarország új katonai ordináriusa

Bíró László vezetheti a Katolikus Tábori Püspökséget, XVI. Benedek pápa ugyanis őt nevezte ki Magyarország katonai ordináriusává; a pápai döntés Bíró Lászlót a kalocsa-kecskeméti segédpüspöki hivatalból és a Castra Galbae-i címzetes püspöki székből hely
2008. november 21. péntek 16:54 - Hírextra
Bíró László 1950. október 31-én született Szekszárdon a Pécsi Egyházmegyében. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd a Győri Hittudományi Főiskolán folytatott filozófiai és teológiai tanulmányokat.

1974. június 23-án szentelték pappá Szekszárdon a Pécsi Egyházmegye szolgálatára.
Bíró Lászlót 1994. április 18-án II. János Pál pápa Castra Galbae-i címzetes püspökké és kalocsa-kecskeméti segédpüspökké nevezte ki, 1994. május 21-én szentelték püspökké a kecskeméti Társszékesegyházban, majd 1994. június 1-től 1995. augusztus 1-ig kalocsa-kecskeméti érseki helynök volt. Emellett a Főegyházmegyei Szinódus koordinátori feladatait is ellátta.

Jelenleg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnöke, és egyidejűleg a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora és az Egyetemi templom igazgatója.
Bíró László több, a családdal foglalkozó publikáció szerzője.

Magyarországon 1994-ben szervezték újjá a tábori ordinariátust, amelynek vezetője a püspöki konferencia teljes jogú tagja. 1994 áprilisában a Honvédelmi Minisztérium és a Szentszék képviselői kötöttek megállapodást a Katonai Ordinariátus (Tábori Lelkészi Szolgálat) felállításáról.
A tábori püspök joghatósága a honvédség és a határőrség hivatásos, valamint sorállományú tagjaira, illetve azok családjára terjed ki.

A Tábori Lelkészi Szolgálat korábbi vezetőjét, Szabó Tamást 2001. november 28-án II. János Pál pápa nevezte ki püspökké és katonai ordináriussá. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tavaly tavasszal tudatta, hogy XVI. Benedek elfogadta Szabó Tamás püspök, katonai ordinárius személyes indítékokból benyújtott hivatali lemondását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását