2024. május 16. - Mózes, Botond

Kártákony az ember

Az utóbbi 30 évben csaknem 70 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában a verébállomány, elsősorban az emberek környezetalakító tevékenysége miatt - közölte a brit madárvédelmi társaság (RSPB) csütörtökön.
2008. november 20. csütörtök 19:50 - Hírextra
Az egykor igazi városlakónak számító háziveréb (Passer domesticus) teljesen eltűnt London belső kerületeiből, míg más városokban - például Bristolban és Edinburghben - jelentősen megcsappant az állománya. Ennek okát az RSPB az angliai házak kertjeinek kikövezésében, illetve a szigetországban őshonos fák kivágásában látja.

"Az előkertek kikövezése és a házak mögötti kertrészek lefedése, valamint az egzotikus tájakról behozott fák elterjedése jóformán száműzte a brit szigetek sok megszokott madárfaját az itteni kertekből" - mutatott rá Will Peach, a társaság munkatársa.

A környezeti változások azt eredményezik, hogy nyáron a kertekben jóval kevesebb a rovar. Így a háziveréb fiókái - amelyeket a szülők májustól augusztusig főleg rovarokkal, lárvákkal etetnek - jelentős számban éhen halnak a fészekben.

Az RSPB szakemberei felmérést végeztek Leicesterben és a környező falvakban. Az általuk készített tanulmányból kitűnik, hogy a térségben három év alatt 28 százalékkal csökkent a háziverebek száma. A kikelt fiókák jelentős hányada négy napon belül elpusztult a fészekben.
"Minden verébpárnak évente legalább öt fiókát kellene fölnevelnie ahhoz, hogy megálljon az állomány zsugorodása. Bár a veréb amúgy szapora fajnak számít, hiszen a párok akár háromszor is költenek egy évben, a magas halálozás ráta aggasztó. A fiókáknak az első hetekben inkább rovarokra, pókokra, lárvákra van szükségük, semmint magvakra, noha a faj a magevő madarak közé tartozik" - hangoztatta Peach.

A tanulmányból kitűnik, hogy azokban a térségekben, ahol bőségesen akad rovartáplálék (például levéltetvek), a verébfiókák halálozási aránya alacsonyabb.Az RSPB felhívta a figyelmet az őshonos növényfajok fontosságára. Rajtuk ugyanis nagyszámú rovarfaj él, amelyek táplálékul szolgálnak a honi énekesmadarak (köztük a verebek) számára. "Szárnyas barátainknak már azzal is a kedvében járhatunk, ha egy kicsit lusták vagyunk. Ne ültessünk mindenféle egzotikumot a kertünkbe, hagyjuk azt kissé elvadulni, s máris jobban érzik magukat benne a madarak" - tette hozzá mosolyogva az RSPB munkatársa.

Angliai szervezetével összhangban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is lándzsát tör a madárbarát kertek mellett. A külhoni csodabogarak helyett endemikus növényfajok (galagonya, bodza, húsos som, tűztövis, csipkebogyó) ültetését ajánlja a házikertekbe. Ezekben egyrészt szívesen fészkelnek a hazai énekesmadarak (a bokrok egy része töviseivel távol tartja a fészekrabló macskákat), másrészt bogyóik táplálékul is szolgálnak a madarak számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását