2024. május 2. - Zsigmond

EU-források bürokrácia nélkül

Fazakas Szabolcs, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjének nyilatkozata:
2008. november 20. csütörtök 12:55 - Hírextra
A mostani válságban kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy az EU-forrásokat minél gyorsabban, kevesebb bürokrácia mellett használhassuk fel

A Számvevőszék 2007-es évi jelentésének bemutatása és európai parlamenti vitája kapcsán Fazakas Szabolcs, quaestor, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság főtagja kifejtette, hogy a 2007-es discharge az új tagországok számára két szempontból bír különleges jelentőséggel.

"Egyrészt ez a 2007-13-as pénzügyi perspektíva első éve, így a mostani megállapítások kihatnak a további évek gyakorlatára.

Másrészt ez a Parlament és a Bizottság mandátumának utolsó mentesítési eljárása. Ezért érdemes mérleget készítenünk. Lehet, hogy néhány Képviselőtársam nem ért velem egyet, de úgy ítélem meg, hogy annak ellenére, hogy fő célkitűzésünket, a pozitív DAS-t még nem értük el, emelt fővel tekinthetünk a közösen elért eredményekre."- mondta hozzászólásában a szocialista EP képviselő.

A Bizottság, élén Siim Kallas alelnökkel és a Parlament a COCOBU vezetésével szívós munkával elérte, hogy ne csak a saját kiadásai legyenek szabályszerűek, hanem a keretek 80 %-át felhasználó tagországok is egyre inkább késznek bizonyulnak az ellenőrzés során való együttműködésre.

"Tudom, főleg az agrár és a kohéziós alapok területén még komoly feladataink vannak e tekintetben, de ennek végrehajtása során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megváltozott világgazdasági körülményeket. A mostani válságban főleg az új tagországok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy az EU-s forrásokat minél gyorsabban, minél kevesebb bürokrácia mellett használhassák fel. Ezt a célt kell elérni anélkül, hogy ezáltal a kifizetések kockázata nőne. Ezért is üdvözlendő, hogy maga az Európai Számvevőszék is egyszerűsítéseket javasolt ezen a területen, most már a Bizottságon és a tagországokon múlik ennek mielőbbi megvalósítása."- zárta felszólalását Fazakas Szabolcs.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását