2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány, alapkamat, blog

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor időnként olyan benyomást kelt, hogy nincs az az ár, amit ne fizetne meg még egy remélt szavazatért: kerül, amibe kerül. A miniszterelnök így reagált szerdai blogjában a jegybanki alapkamat hat százalékra való csökkent
2008. november 19. szerda 19:37 - Hírextra
Úgy fogalmazott: "az emberi fülnek kellemesen hangzik az alacsony kamat, az alacsony adó, így aztán a felszólítás akár még népszerű is lehet", de ez nemhogy nem segíti, inkább gátolja a kamatcsökkenést.

A jegybanki függetlenségre oly kényes Monetáris Tanács nyilván nem boldog, ha úgy érzi, hogy nyomást gyakorolnak rá. Ennél sokkal árnyaltabb és visszafogottabb megfogalmazás is érzékenységet sért - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc szerint ezt nyilván nem mindenki tudja, egy volt miniszterelnöknek azonban tudnia kell. "Orbán Viktor is tudja, de esetleg azt gondolhatja, hogy ez dupla haszon" - írta a miniszterelnök.

Megfogalmazása szerint az ilyen kérdésekhez nem értő szemlélő azt láthatja: "micsoda stramm pártelnök ez, aki így kiáll a vállalkozók, az emberek érdekeiért, és alacsony kamatot követel". Azonban, ha ez a kijelentés esetleg befolyásolja a Monetáris Tanácsot, akkor gyanítom, hogy legkevésbé sem arra bátorítja, hogy megfeleljen, vagy akár csak megfelelni látsszon a pártelnöki akaratnak, inkább a függetlenségét kívánja megmutatni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ha emiatt elbizonytalanodna bárki is a kamatcsökkentésben, talán még azt is gondolhatja Orbán Viktor, hogy annál nagyobb a haszon, hiszen ezzel - bár nem csekély kárt okozva a gazdaságnak - tovább lehet ütni a kormányt. Bár gyanítom, a Monetáris Tanács tagjai leginkább függetlenítik magukat minden ilyenfajta megjegyzéstől - vélekedett.

"Azzal együtt, hogy ha valaki olyan kiváló közgazdász, és annyira érti a monetáris politika csínját-bínját, hogy nyilvánosan alapkamat igényeket fogalmaz meg, mondhatott volna kisebb számot is, nem?" - tette fel a kérdést.

Gyurcsány Ferenc azt írta, nem tudja, milyen elemzés következtében jutott el ide a Fidesz elnöke. "Tényleg azt gondolom, hogy időnként olyan benyomást kelt az elnök úr, hogy nincs az az ár, amit ne fizetne meg még egy remélt szavazatért. Kerül, amibe kerül" - áll a miniszterelnök blogjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását