2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A törvénymódosítás káoszhoz vezet

A Fidesz jelenlegi formájában nem támogatja a szociális törvény módosítását, amely szerinte nem munkához, hanem munkanélküliséghez és káoszhoz vezet majd; erről Czomba Sándor, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. november 19. szerda 12:18 - Hírextra
Az Országgyűlés szerdán este kezdi el tárgyalni a szociális törvény módosítását, a fideszes képviselő ennek kapcsán ismertette pártja álláspontját. Mint mondta, a kormány előterjesztése az "Út a munkához címet viseli, a Fidesz szerint azonban, ha elfogadják a javaslatot, akkor ez inkább munkanélküliséghez, káoszhoz vezet majd.

Czomba Sándor szerint ezért a Fidesz módosító indítványokkal "bombázza" majd a törvényjavaslatot, bár - tette hozzá - annyi mindenen kell változtatni, hogy ha ezeket mind elfogadná a kormányoldal, akkor egészen más törvényről lenne szó. Az ellenzéki politikus a törvényjavaslattal kapcsolatos aggályokról szólva elmondta, hogy már 2006 óta "időzített bombán" ül a kormány, hiszen akkor vezették be azt a számítási rendszert, amelynek következtében adott esetben segéllyel többet lehetett keresni, mint munkával.

Egy négytagú családot alapul véve példaként említette, hogy a jelenlegi rendszer szerint csak 7 ezer forinttal jelent többet, ha az egyik felnőtt segély helyett minimálbéren elmegy dolgozni. Szerinte azonban a szociális törvény módosításával beálló új rendszer sem jelent nagy változást, hiszen ha mindkét felnőtt közfoglalkoztatásban kap munkát az önkormányzattól - amire Czomba Sándor kevés esélyt lát -, akkor ketten csupán 27 ezer forinttal keresnek többet, mintha segélyen lennének.

"Mi fogja őket ösztönözni egészen pontosan a munkavégzésre?" - tette fel a kérdést a politikus, majd válaszolt is: leginkább semmi.

Szerinte a legnagyobb ösztönző, ha nagy különbség van a segély és a munkával szerezhető jövedelem között. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ban 50 ezer forint volt a minimálbér és 14.060 forint a segély, míg jelenleg a szociális segély lehet akár 56 ezer forint is, a minimálbér pedig 69 ezer forint.

Hangsúlyozta: nem azt mondják, hogy a szociális segély sok, hanem hogy rosszul van megállapítva az ellátórendszer, sok a kiskapu, és a mostani jogszabály-módosítás csak még több kiskaput nyit. A fideszes képviselő szerint az elmúlt években több száz milliárdot úgy költött el a kormány munkahelyteremtésre, hogy közben jottányit sem javult a foglalkoztatottság.

Czomba Sándor arról is beszélt, hogy bár a kormány szerint jövőre 50 milliárd forinttal több jut a közfoglalkoztatásra, valójában egy fillérrel sincs több pénz, hiszen az idei és a 2009-es költségvetésben is 97,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Szerinte kérdéses, hogyan tudnának 60-80 ezerrel több embernek munkát adni ugyanebből a pénzből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását