2024. április 19. - Emma

A színek nevei vándorolnak az agyban

Ha a színek nevét megtanuljuk, akkor a színek percepciójáért felelős terület az agyban átkerül a másik agyféltekébe - állapították meg amerikai kutatók.
2008. november 19. szerda 23:05 - Hírextra
A gyerekek színfelismerő központja a jobb agyféltekében található, ám a felnőttek már mindannyian agyuk baloldali felét dolgoztatják helyette. A kutatás szerint a fordulat a kisgyermekkorban alakul ki, amikor a kicsik megtanulják a színeket az elnevezésükkel összekapcsolni - áll az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányban.

"Úgy tűnik, hogy amikor az agy olyan kategóriákkal rendelkezik, mint például a színeké, akkor valamiféleképpen irányt is szabnak neki azok a kategóriák" - mondta Paul Kay, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem lingvisztikai tanszékének munkatársa az AP hírügynökségnek adott telefoninterjújában.
Hozzátette, hogy a kutatók hasonló jelenséget tapasztaltak a kutyák és macskák körvonalainak felismerésekor is: amikor a gyermek már ismeri az állat nevét, a körvonalat már a bal agyféltekéjük ismeri fel.

"Fontos tudnunk ezt, mivel ez része a tudomány és a filozófia létezése óta fennálló vitának arról, hogy a nyelv, amelyet beszélünk, miként befolyásolja a világlátásunkat" - mondta a szakember. Sőt, a tudósok továbbra is vitatkoznak a "nature vs. nurture" (veleszületett vagy tanult jellemzők) klasszikus párhuzamos fontosságáról.

A kutatók a csecsemőket attól a pillanattól vizsgálták, amikor a kicsik szemüket a színes tárgyak irányába tudták fordítani, hogy megállapítsák, melyik agyféltekéjük dolgozza fel az információt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását