2024. április 30. - Katalin, Kitti

Települések találkozása

Szent Márton nevét viselő vagy kultuszát ápoló, szellemi örökségét magáénak érző európai települések képviselői adtak találkozót egymásnak pénteken Szombathelyen.
2008. november 14. péntek 18:35 - Hírextra
Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Magyarországról érkeztek a polgármesterek, önkormányzati vezetők, turisztikai szakemberek, egyházi személyek arra a tudományos tanácskozásra, amelyet a Szent Márton-ünnepségsorozat részeként rendeztek a vasi megyeszékhelyen.

A konferenciát Kaczmaski János, Szombathely jegyzője nyitotta meg, aki arról szólt, hogy Szent Márton egykori szülővárosában, a hajdani Savariában egyre nagyobb kultusza van Európa egyik legjobban tisztelt, az emberekhez legközelebb álló szentjének.

Nem véletlen, hogy eddig már négy országból több mint 150 település csatlakozott ahhoz az Európai Unió által is támogatott kezdeményezéshez, amely ki akarja bővíteni, teljessé kívánja tenni a Szent Márton Kulturális Útvonalat és amelynek Szombathely az élére állt- mondta.

Hozzátette: ennek az 2005-ben indult Via Santi Martini - Szent Márton útjai címet viselő európai projektnek a keretében építették fel és nyitották meg 2007 áprilisában Szombathelyen - azon a helyen ahol egykor a szent szülőháza állt - a Szent Márton Látogatóközpontot.

Orbán Róbert, a nemzetközi projekt helyi menedzsere elmondta: változó intenzitással zajlik az 1800-2000 kilométer hosszúságú kulturális és turisztikai útvonal kiépítése, a több nyelvű tájékoztató táblák kihelyezése, de reményeik szerint belátható időn belül a kelet-európai szakasz összeérhet majd azzal a hasonló célú útvonallal, amelyet a franciák kezdtek kiépíteni, így két útvonalon is lehetőség nyílik Szent Márton lábnyomában járva elzarándokolni szülővárosából, Szombathelyről püspökségének székhelyére, Tours-ba.

A szimpózium résztvevői az előadások után megtekintették a Szombathelyi Képtárban nyílt és február közepéig még látható Szent Márton kultuszának közép-európai emlékei című kiállítást, majd felkeresték a Szent Márton látogatóközpontot, és rövid sétát tettek a Szent Márton Kulturális Útvonal szombathelyi szakaszán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását