2024. május 7. - Gizella

Az IMF szerződés alapja a szándéklevél

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága csütörtöki rendkívüli ülésén nyomatékosította: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között nincs hitelszerződés, az IMF hitel
2008. november 13. csütörtök 11:37 - Hírextra
A szakállamtitkár elmondta: az IMF-től már megkaptuk a kért hitel első részletét, 4,9 milliárd eurót, a lehívás megtörtént, de az összegből még semmit nem használt fel az ország, az a Magyar Nemzeti Bank egy elkülönített számláján van.

Kovács Álmos ismertette: az IMF hitelnyújtásának alapja az, hogy a magyar pénzügyminiszter és jegybankelnök kézjegyével ellátott szándéklevelet az IMF apparátusa, majd később az igazgatótanácsa értékeli, véleményt mond arról, hogy az abban vázolt célok mennyire megvalósíthatóak, illetve mennyire támogathatóak. Ha az IMF igazgatótanácsa pozitív véleményt mond, folyósítható a kölcsön.

Kiemelte, hogy nincsenek egyedi feltételek, az IMF azokkal az általános hitelfeltételekkel biztosítja Magyarországnak ezt a hitelkeretet, amelyekkel bármely országnak adna ilyen kölcsönt. (Mint az már korábban nyilvánosságra került, az IMF összességében 12,5 milliárd euró hitelt fog nyújtani Magyarországnak, ennek első részlete, 4,9 milliárd euró már az MNB-nél van).

A szakállamtitkár hangsúlyozta: az első részlet lehívásának az volt a jelentősége, hogy erősítse a bizalmat a befektetők felé, de abból egyelőre semmit nem használt fel a kormány, ha valamilyen célra majd igénybe veszi, arról tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A bizottsági vitában Kóka János (SZDSZ) azt kérdezte, hogy a szándéklevélben jelzett bankmentő csomag keretében milyen bankok és milyen feltételekkel juthatnak hozzá a tőkemegerősítéshez, a Magyar Fejlesztési Bank, illetve az Eximbank kaphat-e pénzt a bankmentő csomagból.
Szijjártó Péter, a Fidesz részéről pedig azt vetette föl, hogy a miniszterelnök még Madridban is úgy nyilatkozott: az IMF-hitel felvétele egy hosszú folyamat, először elkészül a szándéklevél, de az egész folyamat végét hitelszerződés zárja le. Varga Mihály (Fidesz) pedig a törlesztés részleteiről tájékozódott.

Az ülésen kiderült: az IMF igazgatótanácsának döntését egy, a nemzetközi szervezet apparátusa által kidolgozott szakértő anyag készítette elő. Kovács Álmos szerint ez teljesen az IMF anyaga, nyilvánosságra hozatalának menetét is a nemzetközi pénzintézet határozza meg.

Elmondta, hogy a bankmentő csomag részleteiről a parlament előtt lévő törvényjavaslat, illetve későbbi kormányhatározatok döntenek majd. A bankmentő csomagban a tőkejuttatást az egyes pénzintézetek esetében mindenképpen indokolnia kell egy bizonyos pénzügyi kockázatnak is.
Kovács Álmos kifejtette: az IMF hitelnyújtási elveit már akkor elfogadja egy ország, amikor csatlakozik a nemzetközi pénzintézethez.

Hangsúlyozta, hogy a szándéklevélben megfogalmazott gazdaságpolitikai célok teljesen magyar döntések voltak.Az IMF-hitel esetében a törlesztéseket úgy kell végrehajtani, hogy egy adott hitelrészlet lehívását követően két és egynegyed év a türelmi idő, utána két év alatt negyedévenként egyenlő részletekben kell visszafizetni a pénzt az IMF-nek.

A személyeskedéstől sem mentes ülés után Kovács Tibor (MSZP) újságíróknak elmondta: az IMF-től kapott hitel feltételei nyilvánosak, az Európai Unióval és a Világbankkal kötendő szerződések kidolgozása pedig folyamatban van.

Kovács Tibor hangsúlyozta: az még elfogadható, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője akkor jelenik meg a bizottságban, amikor "hecckampányt kell indítani és be kell sározni a kormányt".

"Elfogadhatatlannak tartjuk azonban azt, hogy két korábbi miniszter, Matolcsy György és Varga Mihály is úgy nyilatkozik, mintha semmiféle információja nem lenne arról, hogy az IMF hogyan működik, milyen gyakorlatot folytat" - mondta. Ez többféle kérdést is felvet a szocialista honatya szerint, például azt, hogy amikor ezek a politikusok a miniszteri pozíciójukat betöltötték, mennyire voltak erre a feladatra felkészülve, szakmailag hogy tudták ellátni. A másik kérdés pedig az, hogy ezek a volt miniszterek is beszálltak abba a hecckampányba, aminek egyetlen célja, hogy mindenáron befeketítsék a kormányt, és nem számít az, hogy az ország látja ennek a kárát. Ezt a gyakorlatot be kellene fejezni - hangoztatta Kovács Tibor.

Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke ezzel szemben úgy érvelt: néhány héttel ezelőtt Gyurcsány Ferenc és Veres János pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy az IMF-hitelről a szerződést be fogják mutatni.

A csütörtöki bizottsági ülésen egy dolgot lehetett rögzíteni, hogy továbbra sincs nyilvánosság előtt olyan szerződés, amelyet aláírt volna bárki is - mondta. Varga Mihály leszögezte: Gyurcsány Ferenc vagy akkor nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy lesz szerződés, vagy pedig szakmailag teljesen alkalmatlan arra, hogy ennek a hitelkeretnek a bonyolult részleteit megismerje. Egyik üzenet sem szerencsés, egyik üzenet sem jó - hangoztatta a fideszes politikus.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az IMF egyik vezető tisztségviselője is azt mondta, nincs hitelszerződés, úgy válaszolt: a politikusok számára egy kérdés van, hogy a miniszterelnök szerződést ígért, az igaz volt-e vagy nem. Varga Mihály hangsúlyozta: ideje lenne, hogy Gyurcsány Ferenc kiálljon a nyilvánosság elé és azt mondja, nincs ilyen szerződés és nem is lesz ilyen szerződés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását