2024. április 29. - Péter

Lelohasztó válság

A kortárs művészet iránti érdeklődést is sújtja a pénzügyi válság: ezt bizonyította a Sotheby's kedd esti New York-i aukciója, ahol az árverésre bocsátott 63 nagyobb alkotás közül csupán 43 talált vásárlóra.
2008. november 12. szerda 11:30 - Hírextra
Hasonló kudarc jellemezte a cég és riválisa, a Christie's múlt heti New York-i árveréseit, amikor impresszionista és modern festményekre lehetett licitálni.

Tobias Meyer, az árverés szervezője mindenesetre jó képet vágott hozzá: "Örülünk annak, ami volt. A vételi árak erős visszaesése tükrözi a keresletet. Amikor az ár megfelelő volt, a közönség vásárolt. amikor az előzetes becslés túlzottnak tűnt, akkor egyértelműen távol maradtak a vásárlók" - mondta.
A legnagyobb sikert Yves Klein Archisponge című, valódi szivacsok felhasználásával készült képe aratta, 21 millió dollárért (4,5 milliárd forint) kelt el, de ez sem érte el a várakozásokat, mivel előzetesen 25 millió dollárt (5,3 milliárd forint) reméltek érte.

Philip Guston A koldus örömei (Beggar,s Joys) című festménye 10,16 millió dollárt (2,1 milliárd forint) ért vevőjének, de ez is jócskán alulmúlta a 15 millió dolláros ( 3, 2 milliárd forint) várakozásokat. "Fél áron" kelt el Tom Wesselmann Nagy amerikai akt (Great American Nude) című kollázs-sorozatának leghíresebb darabja, amelyet 1963-ben cenzúráztak egy washingtoni kiállításon, mert félreérthetetlenül utalt Marilyn Monroe és John F. Kennedy amerikai elnök viszonyára: a képet 8 millió dollárra (1,7 milliárd forint) tartották, és 4,1 milliót (885 millió forint) kaptak érte.

Nem érték el viszont a kikiáltási árukat sem olyan neves művészek alkotásai, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Anish Kapoor vagy Lucian Freud.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását