2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A mellrák elleni hatóanyag "kapcsolója"

Megtalálták brit kutatók azt a molekuláris ki-bekapcsolót, amelyet a tamoxifén nevű hatékony tumorellenes szer használ a mellrák megtámadásakor, és amelynek átkapcsolódása megakadályozza, hogy a nők egy részénél működjön ez a hatóanyag. A felfedezés segít
2008. november 12. szerda 19:53 - Hírextra
A tamoxifénnel történő kezelés a hormonfüggő, ösztrogénnel kapcsolatba hozható emlőrákok vezető terápiája, ám a páciensek negyedénél-harmadánál nem működik. A tamoxifén hatóanyag kikapcsol egy gént, amely a tumor növekedését okozza, ám néha alulmarad egy másik fehérjével szemben a molekuláris szintű kötélhúzásban, és ilyenkor nem hatásos a gyógyszer.

Öt éven belül hozzáférhető lehet a rezisztenciateszt, amely a Nature című brit tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában közzétett kutatási eredményen alapul - mondta Jason Carsoll, a tanulmány társszerzője, a Cambridge-i Kutatóintézet munkatársa.

"A kapcsoló az egyik génben van elrejtve. Ha a kikapcsolás nem történik meg, a tamoxifén sem működik" - magyarázta Carroll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását