2024. április 23. - Béla

Kisteleki listája: ők zárták ki a Fradit

Sokan várták már a listát: megvan annak a hét döntéshozónak a neve, akik annak idején kizárták a Fradit az első osztályból. Heten, mint a hét mesterlövész. Vagy gonoszok. Féljenek? Szégyelljék magukat? Vagy nem is ők döntöttek, csak végrehajtottak? De akk
2008. november 11. kedd 06:56 - Gedei Szilárd
Kérdések sora, amelyeket csak azok tudnának hitelesen megválaszolni, akikről szól. Az a hét ember, aki benne volt abban a licencadó testületben, amely - a bíróság szerint teljesen jogosan - elbánt az FTC labdarúgócsapatával és leminősítette a másodosztályba. A hét ember, kiknek nevét ma nyilvánosságra hozták az FTC Pártolói Egyesület követelésére.

Dőntőbírók vagy csak végrehajtók?

Bárányos László, Horváth József, Laczkó János, Pálfay Szilárd, Pere József, Riklik Anett és Szendrő Dénes. Ők azok, akik 2006 július 25-én szerepet vállaltak abban a fellebviteli licencadó testületben, amely végül úgy döntött: jobb lesz a Fradinak a másodosztályban. Emlékezhetünk rá, hogy mekkora felháborodást váltott ki az akkori döntés a szimpatizánsok körében - ha akkor is publikus lett vona a hét név, legalább nem terjengtek volna el olyan pletykák, melyek szerint igazából az MLSZ vezérkar áll a kizárás mögött, hogy tudniillik Kistelekiék egész egyszerűen nem szerették volna a Fradit tovább pesztrálgatni. Ezen vad elképzelések szerint azért zárhatták ki a zöld-fehéreket, mert az MLSZ-ben nem volt olyan komolyabb Fradi-lobbi, amely ezt megakadályozhatta volna.

Rosszul végzik a dolgukat

Heten, mint a gonoszok
Szendrő Dénes: a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség felügyelő bizottságának elnöke
Bárányos László: a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség felügyelő bizottságának tagja
Horváth József: a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja, a kispályás, női és teremlabdarúgó bizottság elnöke
Pere József: a Fejér Megyei LSZ fellebbviteli bizottságának extagja
Pálfay Szilárd: a Győr-Moson-Sopron Megyei labdarúgó szövetség fegyelmi bizottságának extagja
Laczkó János: a Budapesti Amatőr Bokszszövetség elnöke
Riklik Anett: a hölgyről az FTC Pártolói Egyesület sem tudott semmit kideríteni
(ftcpe.hu)
Ez persze a múlt, a gallyra ment Fradi azóta is a másodosztályban vegetál, várva a szép időket, amikor nem csak az angol befektetők, de az angol milliók is megérkeznek a klubhoz. Az FTC Pártolói Egyesület azonban nem igazán tudta megemészteni szeretett klubja elsüllyesztését és perbe kezdtek, ahol a bíróság megállapította, hogy bizony nyilvánosságra kell hozni azoknak a neveit, akik megcselekedték a Fradi kizárását. Ugyan egy másik bíróság mindeközben azt állapította meg, hogy az NB I-ből való kizárás jogos volt, így a nevezettek elvileg nem vonhatók felelősségre.

Csakhogy. Még ha a kizárás jogtalan is lett volna két év elteltével már nem tudunk mit kezdeni a ténnyel, hogy itt vannak a jómadarak, akik döntöttek az ország legnépszerűbb csapatának sorsáról. Az viszont tény, hogy azóta is elég sok érdekesség övezte a licencguruk ténykedését a szövetségen belül. Elfelejtették például lentebb sorolni azokat az anyagilag bajban lévő klubokat, amelyek aztán szép csöndben ki is nyúltak idény közben - de legalább az első osztályban mentek csődbe. A Sopron és a Tatabánya esete bizonyítja: nem biztos ám, hogy mindig a lehető legjobb döntés születik az engedélyek kiadásánál.

Ráadásul az akkori nagy hetes zöme 2008-ig ugyanolyan tisztségeket töltött be a testületekben, mint az ominózus Fradi-kizárós időszakban. Az FTC Pártolói Egyesület szerint azért, mert az MLSZ-ben meg voltak elégedve a munkájukkal...

Laczkó János volt egyébként az egyetlen a hét "fő ellenség" közül, aki már akkor, 2006-ban vállalta nevét és szerepét az ügyben. Ő már akkor elmondta, hogy a lehető legjobban döntöttek. Valószínűleg ha mondják majd, valami hasonlót mondanak a töbiek is a 2006-os döntésükről.

Három ember is elég lehetett a Fradi kizárásához

Részlet a Klublicenc Szabályzatból
3.3. Licencadó testületek tagjainak kijelölése
3.3.1. Licencadó testületek elnökeinek és tagjainak megbízatása 2 éves időtartamú, amelynek lejárta
után ismét megbízást kaphatnak.
3.3.2. A testületek tagjait az öt szakterület (kritérium) elismert személységeiből kell kijelölni, akik
szakirányú végzettséggel és az adott szakterületen legalább öt éves gyakorlattal rendelkeznek.
3.3.3. Mindkét licencadó testületnek alkalmaznia kell legalább egy szakképzett jogászt és egy
könyvvizsgálót.
3.3.4. Licencadó testületek tagjai nem lehetnek az MLSZ, illetve az MLL Jogi, Fegyelmi és Fellebbviteli Bizottságainak tagjai.
3.3.5. Licencadó testületek tagjai lehetnek az MLSZ, illetve az MLL más (az előző pontban leírtaktól
eltérő) bizottságának tagjai is.  (ftcpe.hu)
Maga a fellebviteli licencadó bizottság - mint a fenti lista is mutatja - hét főből áll. Egyszerre és feltétel nélkül mind a hetüket azonban felesleges lenne szidniuk a fradistáknak, hiszen mint minden testületnek, ennek is megvannak a maga keretei. 2006-ban, amikor az ominózus döntés született az a szabály volt érvényben, hogy a fellebviteli licencadó testület tagjait (van egy másik is: az elsőfokú licencadó tetület, amely először dönt, ha pedig elutasítóan, a klubok általában megfellebezik ennek az elsőfokú testületnek a döntését, és akkor jöhet a második szint) maga az MLSZ jelöli ki. Tagja pedig MLSZ tag is lehet.

A Fradi persze az első kedvezőtlen döntés után fordult a fellebviteli testülethez. Azok pedig összeültek. Persze nem véletlen a hetes szám sem: "a testület határozatot a jelenlevők több mint felének egyező szavazata alapján hoz" - olvasható az akkor aktuális Klublicenc Szabályzatban. Azaz elég volt csak négy "Fradi-ellenes" álláspont a hétből és a Fradi mehetett a süllyesztőbe. Sőt, a szervezet már úgy is döntésképes, ha legalább öten megjelennek az ülésen, persze ugyanúgy a fele plusz egy elv alapján. Azaz - szélsőséges esetben - elég lehetett három ember is a hétből a Fradi kizárásához. A fellebviteli licencadó testület tagjait pedig maga az MLSZ nevezi ki. Vagy ezt már mondtuk?

Mi lesz a hét "ítésszel"?

A vérmesebb zöld-fehér érzületű, szurkolónak nevezett egyedek pedig már fogadkoznak is. Felelősségre akarják vonni az érintetteket, hogy ugyan hogy képzelték azt, hogy pont a Fradival kezdtek packázni. A listán szereplő döntéshozók azonban nem véletlenül azok, akik. "A testületek tagjait az öt szakterület (kritérium) elismert személységeiből kell kijelölni, akik szakirányú végzettséggel és az adott szakterületen legalább öt éves gyakorlattal rendelkeznek" - ez szintén a Klublicenc Szabályzatban áll. Tisztánlátás kedvéért az öt kritérium a következő: sportbeli, infrastrukturális, személyügyi- és adminisztratív, jogi, pénzügyi. Azaz a testületben elvileg minden terület szakértője helyet kapott, ebből kiindulva pedig az összes kritériumot szem előtt tartva hozták meg döntésüket. Azaz jogilag és pénzügyileg is indokolt volt az FTC kizárása.

Ezt mondják a testület tagjai is. Minden bizonnyal. Elérni őket ugyanis egyelőre nem sikerült. Persze a kitartó fradisták elől elbújni nehéz. Meg nem is érdemes. Magyarázni is felesleges. Mit lehet akkor tenni?

Élet a lista után

Ráadásként még egy ügy
Szerencsétlen egyesületet az ág is húzza: a Ferencvárosnál nem csak ez az ügy szolgáltatja a heti botrányadagot. A Ferencváros élő legendája, Jakabházy László lemondott elnökségi tagságáról, az okokról és a Fradi elnökének reakciójáról ide kattintva olvashatnak. Jakabházy vádjait Rieb György, a klub elnöke azonban természetesen visszautasítja. A történettel kapcsolatos hangoshírünket ezen a linken hallgathatják meg.
Az első és legkézenfekvőbb az lenne, ha nem is vennénk tudomást a listáról. A nevek ugyanis csak nevek, az igazi döntést valószínűleg magasabb körökben hozták meg - mondják egyesek a Fradi táboron belül és kívül.

A másik pedig, ha igenis nagy figyelmet fordítva a listára, végigkérdeznénk az illetékeseket, hogy végül is hetük közül ki záratta ki a csapatot - ezt azok hangoztatják, akik még a mai napig nem emésztették meg a Ferencváros száműzését az NB I-ből.

Egy harmadik vélemény szerint pedig hagyni kellene az egész történetet a fenébe és nem a hét szerencsétlen listáját lobogtatva követetelni azt, ami már soha el nem jöhet: hogy mentsék fel a Fradit. Olyan ez, mint amikor egy több éve ülő elítéltről kiderül, hogy nem is ő követte el azt a bűncselekményt, amiért bűnhődik évek óta. Neki is jár valamiféle kártérítés, nem is kevés. Már csak az elvesztegetett évekért.

Azt azonban, hogy a Fradi bűnös-e, vagy éppen áldozat úgy mi sem tudjuk, ahogyan a licencadó testület és a Fradi szurkolóinak véleménye is különbözik. A listázott hetek pedig nyugodtan aludhatnak: szerintük ugyanis joggal ítélték el a Fradit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását