2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nemzetközi magyar filmsikerek

Nemes Jeles László Türelem című rendezését két elismeréssel is kitüntette a Varsói Zsidó Filmfesztivál zsűrije; Szirmai Márton műve, A süllyedő falu pedig a Szlovénia második legnagyobb városában megrendezett, Documentaries in Maribor (DokMa) elnevezésű s
2008. november 10. hétfő 16:02 - Hírextra
A vasárnap véget ért Varsói Zsidó Filmfesztiválon Nemes Jeles László alkotása a legjobb rövidfilmnek járó Dávid-díjat kapta meg, Erdély Mátyást pedig a Türelem fényképezéséért a legjobb operatőr díjával méltatták a lengyel fővárosban.

Mint azt Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa felidézte, a Türelem legutóbb Chilében kapott két elismerést: a santiagói nemzetközi rövidfilmes seregszemle fikció kategóriájának második díját, Zányi Tamás pedig a legjobb hangmérnök díját nyerte el. Nemes Jeles László 2006-ban forgatott, 14 perces kisjátékfilmje szeptemberben Görögországban megkapta a UIP elismerését, melynek köszönhetően ott van az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjának 14 jelöltje között is.

Szirmai Márton 23 perces, többszörös díjnyertes alkotását, A süllyedő falut Szlovéniában díjazták a hétvégén. Az apró magyar falu, Medgyesbodzás süllyedését és az örök optimista postás, József történetét bemutató mozgókép a Mariborban 5. alkalommal megrendezett DokMa versenyen a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó elismerésben részesült.

A süllyedő falu korábban az AsterFesten, a macedóniai Strumicában rendezett nemzetközi filmfesztiválon a zsűri különdíját, a februárban megrendezett athéni Ecocinema fesztiválon a legjobb rövidfilm díját, a 39. Magyar Filmszemlén az Esélyegyenlőségi díjat nyerte el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását