2024. május 5. - Györgyi

Első világháborús megemlékezés

Az első világháború veszteségein okulva az új nemzedékeknek meg kell tanítani a béke megőrzését, a háborús konfliktusok megelőzését - hangsúlyozta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Pécsett vasárnap, az első világégés befejezésének 90. évfordulója alka
2008. november 9. vasárnap 15:06 - Hírextra
A házelnök a pécsi köztemető első világháborús parcelláinál mondott beszédében rámutatott: az új generációk az idő múlásával egyre kevesebbet tudnak az 1914 és 1918 között történt eseményekről, hőseinek emlékét pedig szinte már csak a települések kollektív emlékezete őrzi. Az akkor ellenséges hatalmak ma már együtt, szövetségben küzdenek a békéért, céljuk, hogy szembenállás helyett az együttműködés, az okos egymás mellett élés kerüljön előtérbe, és soha ne kelljen átélni egy újabb világháború borzalmait.

Szili Katalin utalt rá, hogy az első világháborúra az antant 43 millió, a központi hatalmak 25 millió katonát mozgósítottak, s bár azt mondták, a háború után örökké béke lesz, az "örök béke" 11 millió embernek, köztük 3 millió magyarnak jött el.

A szocialista politikus úgy vélte: egy országot, nemzetet, kultúrát jellemez, miként emlékezik meg saját és más nemzetek halottairól. A magyar nép együtt érez azon nemzetek fiaival, akik Magyarország területén vesztették életüket és találták meg végső nyughelyüket. A magyarok számára az első világháborús megemlékezés a történelemből való tanulás mellett a tisztelet, a népek közötti megértés elmélyítésének folyamata okán is fontos.

Az ünnepség végén közéleti szereplők, diplomaták, a Magyar Honvédség és mások mellett hagyományőrző egyesületek képviselői megkoszorúzták az 1998-ban felújított, 13 nemzet 1650 katonájának sírját magába foglaló temetői rész hősi emlékművét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását