2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány levele Orbánnak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet írt Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének; azt kéri tőle, hogy "az ország, az emberek és a magyar vállalkozások érdekében" gondolja újra korábbi véleményét, és vegyen részt a gazdasági csúcson. Erről Daróczi Dávid kor
2008. november 8. szombat 11:38 - Hírextra
Tisztelt Elnök Úr!

A nemzetközi pénzügyi válság nyomában a világgazdaság egésze nehéz időszak elé néz. Általános vélemény szerint az elmúlt nyolcvan év legnagyobb gazdasági visszaesésével nézünk szembe. Az Európai Unió országainak többsége is arra számít, hogy gazdasága nem lesz képes növekedni jövőre.

A gazdasági recesszió Magyarországra is hat. A legnagyobb veszélyt abban látom, hogy a csökkenő piaci kereslet és beszűkülő pénzügyi lehetőségek nyomán munkahelyek szűnhetnek meg. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy csökkentsük a munkahelyek elvesztésének kockázatát.
Azért kezdeményeztem a gazdasági csúcsot, hogy parlamenti keretek között vitassuk meg, mit tudunk tenni a válság hatásainak csökkentése, a munkahelyek, piacok megvédése, a vállalatok finanszírozásának fenntartása érdekében. Ez nem egyszerű szakmai kérdés, ma ez a legátfogóbb társadalmi, gazdasági, politikai kihívások egyike. Meggyőződésem, hogy erre a kihívásra kormánynak, törvényhozásnak, társadalmi partnereknek közösen kell választ találnunk.
A sajtóból úgy értesültem, hogy Ön nem szándékozik részt venni a gazdasági csúcson. Sajnálnám, ha így tenne. Abban a helyzetben, amikor a társadalom többsége úgy véli, nincs helye a pártoskodó vitáknak, az Ön távolmaradása csalódást keltene. Azt gondolom, a magyar emberek joggal kíváncsiak arra, mivel járulna hozzá a legnagyobb ellenzéki párt a nemzet problémáinak megoldásához.

A mai helyzetben nekem nem Ön, Önnek pedig nem én vagyok az ellenfele. Mindkettőnknek és Magyarországnak is ma a gazdasági válság az ellenfele. Minden más most másodlagos. Bizonyos vagyok benne, hogy ezt ön is így gondolja.

Természetesen annak is tudatában vagyok, hogy míg a javaslattétel lehetősége közös, a döntésért felelősséget elsősorban a kormány visel. A segítség pedig, amit a törvényhozás adhat, nem a kormánynak, hanem a magyar vállaltoknak és a magyar embereknek szól.

Tekintettel arra, hogy nem egyszerű szakmai gonddal, rövid távon leküzdhető kihívásokkal állunk szemben, indokoltnak tartom, hogy a kormány, a parlamenti pártok és a társadalmi szereplők egyaránt legmagasabb szinten képviseljék magukat, és fejtsék ki álláspontjukat a tennivalókról.
Ha jól értem párttársainak állításait, akkor a Fidesznek van elképzelése arról, hogyan lehet több támogatást adni a hazai vállalkozásoknak úgy, hogy közben csökkentenék is az adókat anélkül, hogy sérülne a szociális biztonság vagy a költségvetés egyensúlya. Nem tagadom, kormányom úgy látja, hogy ennyi kívánalomnak nem lehet egyszerre megfelelni. A szakértők csak olyan megoldást ismernek, amikor rövid távon a fenti célok legalább egyikéből valamennyit áldozni kell. Ugyanakkor belátom, hogy ha van a miénknél kevesebb erőfeszítést és több eredményt hozó megoldás, ha valóban létezik ilyen program, akkor azt kell megvalósítani.

Magyarországnak, a magyar embereknek és vállalatoknak az az érdeke, hogy megismerje az Önök javaslatait. Mi arra készülünk, hogy saját elképzeléseinket megosszuk Önökkel és a nyilvánossággal. Kérem, hogy Ön is hasonló módon járjon el.

Mindezek alapján megerősítem, hogy várjuk Önt és konkrét javaslatait a Gazdasági Csúcson, és ígérhetem, hogy amennyiben az Önök javaslatai meggyőzőbbek és jobban szolgálják az ország érdekeit, akkor készen állunk arra, hogy megkeressük megvalósításuk legalkalmasabb feltételeit.
   
Tisztelettel:
    Gyurcsány Ferenc
    miniszterelnök
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását