2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az előző heti meccsre "emlékeztek"

Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolói gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) előtt, hogy az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak - jelentették az MTI
2008. november 8. szombat 16:11 - Hírextra
A Miniszterelnöki Hivatal előtti teret a rendőrség fémkordonokkal körbezárta, csoportokban, rendőri biztosítás mellett vonultak be a Videoton, az Újpest, a Ferencváros és a Kispest szurkolói, miközben "Vesszen Trianon", "Ria, ria, Hungária" jelszavakat skandáltak, és Ján Slotát - a Szlovák Nemzeti Párt elnökét - szidalmazták. A "Szlovákia egy múló állapot", "Nem felejtünk" feliratokat, nemzeti színű, árpádsávos és klubzászlókat lobogtató demonstrálók egy hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyre azt írták "Ne bántsd a magyart".

Kopaszra nyírt futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák tévéstáb tagjait, és kizavarták az operatőrt az elzárt területről. Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott.



Néhány, a múlt szombati dunaszerdahelyi mérkőzésen részt vett szurkoló szemtanúként arról számolt be, hogy meggyőződésük szerint a szlovák rendőröket "a magyargyűlölet vezérelte", és e miatt támadtak a magyarokra.

A dunaszerdahelyi DAC szurkolói - az előzetes hírekkel ellentétben - nem vettek részt a demonstráción, de levelükben köszönetet mondtak a támogatásért, a biztatásért és a szlovák rendőri fellépés elleni tiltakozásért.

A MEH előtt tüntetők többször kiabálták, hogy "Nincs hazátok, szlovákok, nincs hazátok", majd a különféle klubok szurkolói saját rigmusaikat skandálták, amit a többiek megtapsoltak.
Bokros Gábor, az újpesti szurkolótábor vezetője bejelentette, egy össz-szurkolói tábor alakítását kezdeményezik, és minden válogatott meccsen egységesen állnak ki a magyarság védelme érdekében.

Boros Bánk Levente, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének alelnöke pedig azt mondta: Dunaszerdahely a magyarellenesség szimbóluma, és "az öngyilkos politikát folytató magyar kormány nem képes és nem akarja megvédeni a határon túli magyarokat", ezért a szurkolóknak kell összefogniuk a magyarság megmentése és megvédése érdekében.



Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett petíciójukban, amelyet a MEH egyik munkatársa vett át, azt követelik, hogy a magyar kormány és a diplomácia határozottan ítélje el a dunaszerdahelyi rendőri fellépést, tegyen meg mindent a magyarság megvédése és egységesítése érdekében.
A demonstráció idejére a közúti forgalmat a Kossuth téren a rendőrség lezárta, de a 2-es villamos járt. A Parlament parkolójában és a környező utcákban legalább háromszáz rohamrendőr és tucatnyi kutyás rendőr állt készültségben, de a helyszínen tűzoltók és mentők is voltak.

Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját. A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás.

Fotó: Fejér Bálint
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását