2024. május 6. - Ivett, Frida

Tudáselit kell

A modern magyar tudáselitképzés megvalósítását szorgalmazta Hiller István szakminiszter a budapesti Eötvös szakkollégiumban pénteken rendezett tanácskozáson.
2008. november 7. péntek 12:04 - Hírextra
Magyarországon szükség van "tudáselitre" és szükség van ennek tudatos képzésére, formálására - fejtette ki a tárca vezetője.

A miniszter a magyar tehetséggondozás hagyományaira utalva hangsúlyozta: van mire építeni.
A jövő évi büdzsé tervezetében 500 millió forinttal jutna több ilyen célokra, ezt az összeget uniós források egészítenek ki, mintegy 9 milliárd forinttal - mondta. Eddig a költségvetésből 7 milliárd forintot fordítottak tehetséggondozásra.

A tárca első embere az elitképzést a tudományegyetemekhez kötné, véleménye szerint itt állnak ugyanis rendelkezésre a szükséges feltételek.

Kitért arra is: készen áll a szakkollégiumokról szóló kormányrendelet módosítására, arra, hogy modern felfogást tükröző, a kiválóságot, a szakmai minőséget elősegítő javaslat szülessen az érintettek közreműködésével.

Az elitképzés szükségessége mellett ugyanakkor a felsőoktatásban történt mennyiségi változások után a minőséget kell a középpontba állítani - hangsúlyozta Hiller István. Utalt arra, hogy míg Magyarországon mennyiségi bővülés ment végbe - amelyre szükség volt -, addig a világ sok pontján a befektetett összegeket a minőségi javítására fordították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását