2024. május 2. - Zsigmond

Az amerikai elnökjelöltek számítógépei külföldi hackerek célponjai voltak

A Newsweek értesülése szerint az amerikai elnökválasztási kampány idején "egy külföldi entitás vagy szervezet" megpróbált behatolni Barack Obama demokrata, illetve John McCain republikánus elnökjelölt stábjainak számítógépeibe.
2008. november 7. péntek 13:55 - Hírextra
A "fejlett informatikai eszközökkel" végrehajtott támadások nyomán azonnal országos nyomozást indítottak a hatóságok.

A Newsweek szerint az FBI a szövetségi nyomozó iroda és a Fehér Ház az Obama-stáb bejelentése után arról tájékoztatta a demokrata jelölt embereit, hogy feltevésük szerint "egy külföldi entitás vagy szervezet próbált információt gyűjteni arról, hogy a két táborban hogyan ítélik meg a különböző kérdéseket". A hetilap csütörtökön azt írta, hogy a hackerek, akik feltörték az elnökjelöltek informatikai rendszerét, "olyan információkat próbáltak szerezni, amelyek hasznosak lehetnek a jövendő kormányzattal folytatandó tárgyalásokon.".

Obama stábjának szakértői a nyár közepén észlelték a támadást, de először arra gondoltak, hogy számítógépes vírusról van szó, majd egy informatikai biztonságtechnikával foglalkozó céghez fordultak, és annak segítségével véget vetettek a behatolásnak.

Az FBI és a titkosszolgálatok szerint azonban - írta a Newsweek - "jelentős számú dossziét felnyitottak" a hackerek, veszélyeztetve az egész rendszer működését, és ugyanez történt a McCain-stáb számítógépeivel.

Az Obama-stáb szakértói azt feltételezik, hogy a számítógép-kalózok kínaiak vagy oroszok lehettek - írja a Newsweek. Az FBI biztosította Obama embereit, hogy az informatikai támadás nem belföldi politikai ellenfeleitől ered.

Mint ismeretes, a Nixon elnök bukására vezető Watergate-botrányt az robbantotta ki, hogy a demokrata párt választási irodáját megpróbálták lehallgatni az elnök emberei a washingtoni Watergate épületben, de tetten érték őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását