2024. április 29. - Péter

Cigányok tüntettek Szegeden

Mintegy kéttucatnyian demonstráltak a Cserepes sori cigánytelepen élők közül kedden délben a szegedi polgármesteri hivatal előtt; attól félnek, hogy az utcára kerülhetnek, ezért petíciót adtak át az önkormányzat egyik munkatársának.
2008. november 4. kedd 13:36 - Hírextra
A Cserepes sori önkormányzati lakásokban élő 200-250 ember lehetetlen helyzetbe kerül, a komfort nélküli lakásokért magas lakbért és közös költséget fizetnek - mondta Czirok Péter, a telepen élők szószólója, hozzátéve: ráadásul hatalmas összegekről szóló kiegészítő számlákat is kapnak, amelyeket képtelenek kifizetni.

A mintegy 30 négyzetméteres lakásokért az ott élőknek havonta 21 ezer forint lakbért és ugyanennyi közös költséget kell fizetniük, s volt olyan vízszámla, amely több mint 100 ezer forintról szólt. A lakók képtelenek ezeket a számlákat kifizetni, hiszen a rezsi gyakran magasabb, mint amennyi pénzből a gyakran szociális segélyre szoruló családok élnek. A fizetésképtelenség azzal járhat, hogy fölbontják a bérleti szerződésüket - közölte a férfi.

Czirok Péter szerint a telepen élők ellehetetlenítésének oka, hogy a terület ingatlanpiaci szempontból rendkívül felértékelődött, a közelben bevásárlóközpont nyílt, s most épül egy áruház is.

A petíció aláírói azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a számlákat, az elvégzett munkákat, illetve a tájékoztassa az ott élőket arról: mi a célja a Cserepes sorral.

Katona Gyula, a térség önkormányzati képviselője (MSZP) elmondta: a húsz, négylakásos ház az ötvenes években épült azoknak a munkásoknak, akik a közelben működő téglagyárban dolgoztak.

Mintegy huszonöt lakás magántulajdonú, a többi bérlakás, de élnek a telepen illegális lakásfoglalók is. A leromlott ingatlanokban a vezetékek már teljesen tönkrementek, ennek következménye a magas rezsi.

A képviselő közölte, hogy a siralmas állapotú házakat előbb-utóbb le kell bontani, a terület rehabilitációjára pedig uniós forrásokat pályázik a város.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását