2024. május 6. - Ivett, Frida

Forma-1-es sajtóvisszhang

A nemzetközi sajtó természetesen az idényzáró futam hallatlan izgalmait és Lewis Hamilton kalandos úton megszerzett világbajnoki címét taglalta a Forma-1-es Brazil Nagydíj másnapján.
2008. november 3. hétfő 14:15 - Hírextra
Anglia:
--------
The Sun:
"Hű, Lewis! Micsoda tökéletes időzítés! Anglia pontosan 50 éve ünnepelte első F1-es világbajnokát Mike Hawthorn személyében, fél évszázaddal később pedig Hamilton is feliratkozott az autós legendák névsorába."

Daily Mail:
"Lewist kegyeikbe fogadták az istenek, és idegtépő hajrával végre megszerezte a címet. A fantasztikus utolsó körben dőlt csak el, hogy az ő fejére kerül az autósport legfényesebb koronája."

Daily Express:
"Minden idők legfiatalabb világbajnoka édesapja karjai közt sírt megkönnyebbülten, miután sikeresen került ki az F1 történetének legizgalmasabb befutójából."

Daily Telegraph:
"Hamilton hideg fejjel megszerezte a vb-elsőséget az esős Brazíliában. Csak másodpercekre volt a csalódástól azon a pályán, amelyen tavalyi bemutatkozó idényében egyetlen ponttal maradt le a diadalról."

The Times:
"Lewis isteni köre. Az utolsó pillanatig fájdalmas volt nézni az ingerlagosi pályán uralkodó bizonytalanságot. De Hamiltonnak sikerült!"

The Guardian:
"Valóra vált Hamilton álma, amely hatévesen, egy távirányítós autóval kezdődött, méghozzá ott vált valóra, ahol példaképét, Ayrton Sennát annyira tisztelték. Az elmúlt két évben kapott csodálatot és kritikát is, de most végre felért a csúcsra, s talán nem is az utolsó nagy sikere ez."

Olaszország:
--------------
La Gazzetta dello Sport:
"Massáé a legkeserűbb győzelem, az ötödikként beérő Hamiltoné a vb-cím. Mindemögött pedig a Forma-1 legemlékezetesebb és legmegindítóbb GP-je. Massa hiába nyert élete szezonjában hat versenyt, azaz eggyel többet, mint angol riválisa. A Ferrari ismét bebizonyította, hogy a legjobb autókat készíti, a világbajnok mégis Hamilton. Le a kalappal, minden elismerésünk!"

La Repubblica:
"Hamilton az utolsó kanyar királya. A Trinidadról bevándorolt vasutas fia az első színes bőrű világbajnok a földkerekség +legfehérebb+ sportágában. A golffenomén Tiger Woodshoz hasonlóan bebizonyította, hogy a győzelem nem ismer fajokat."

La Stampa:
"Lélegzetelállító zárófelvonás volt! Az első fekete világbajnok a Toyota németjének köszönheti címét."

Corriere della Sera:
"Őrületes végjáték, Massát az orránál fogva vezették."

Spanyolország:
----------------
El Mundo:
"Hamilton majdnem megismételte a tavalyi fiaskót, de időben felébredt a rémálomból."

El Periódico de Catalunya:
"Csak 20 másodperc választotta el a dicsőséget a kudarctól, a mennyországot a pokoltól."

Marca:
"5488 km után az utolsó 850 méteren dőlt el minden."

As:
"Timo Glock leállása hihetetlen volt az utolsó körben. Sosem fogjuk megtudni, hogy szándékos volt-e, hogy a német baráti gesztusból lassult-e le, vagy netán valami még rosszabb dolog rejtőzik az eset mögött."

Sport:
"Glock akaratlanul főszereplővé lépett elő Interlagosban. Miért vesztette el vajon az előnyét Hamilton előtt az utolsó körben? Szándékosan hagyta, hogy megelőzzék? Számtalan spekuláció kering, de a magyarázat alighanem az, hogy a német nem esőgumival autózott."

Franciaország:
---------------
Le Parisien:
"Tegnap a kis Lewisból nagy Hamilton lett."

Liberation:
"Íme, korunk bajnoka: önző, öntörvényű, időnként alattomos, és mindenre kész a célja eléréséért."

Le Figaro:
"A világbajnoki cím úgy tétovázott az utolsó körben, akár a rulettgolyó."

Németország:
---------------
Bild:
"A fekete Schumi ült a trónra! A ferrarisok úgy sírtak, mint a kisfiúk. Minden idők legdrámaibb F1-es fináléjában 38.9 mp-ig Massa tűnt világbajnoknak, mígnem észrevették, hogy Hamilton három kanyarral a vége előtt megelőzte Glockot."

Stuttgarter Nachrichten:
"Ez nem volt a gyenge szívűeknek való! Hamiltonnak már-már elúszott a diadal, de Glock megcsúszása segített neki. Massa hiába nyert futamot otthon, a McLaren utazási iroda olyan háromperces kalandot szervezett Hamiltonnak, amelyből semmi extra nem hiányzott."

Tagesspiegel:
"Massa áthaladt a célvonalon, majd Hamilton is, és pár másodpercre kitört a káosz az amúgy tökéletesen szervezett Forma-1-ben. Örömujjongás a Ferrari boxában, sírva összeboruló szerelők a McLarennél, aztán kisvártatva Luiz Antonio Massa arcáról mindent le lehetett olvasni: Hamilton a hajrában mégis feljött az ötödik helyre..."

Svájc:
------
Blick:
"Massa-dráma! A brazil pilóta győztesként és világbajnokként ért célba, ám miközben 90 ezer néző ünnepelte a tiszteletkörben, Hamilton 98-97-es pontaránnyal mégis megverte. A lapok a megfelelő szalagcímeket keresik ezután a hitchcocki thriller után - valószínűleg hiába."

Neue Zürcher Zeitung:
"Őrült finálé egy őrült szezon végén, az F1 újra meg úja felülmúlja magát. Nemcsak a hasonló bőrszínük miatt, de a britben megvan az Obama-faktor. Hamilton új korszakot nyithat az autóversenyzésben."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását